Formula 1

Titlul mondial se va decide in ultima etapa pentru a 27-a oara in istorie

A 62-a editie a Campionatului Mondial de Formula 1 se va decide în ultima etapa din Brazilia. Va fi pentru a 27-a oara în istoria competitiei când titlul mondial la piloti va fi hotârât în cursa finala a unui sezon.

Autodromul Jose Carlos Pace din Interlagos, Sao Paolo, va servi drept scena pentru batalia finala între campionul mondial en-titre Sebastian Vettel si salangerul Fernando Alonso.

Diferenta dintre cei doi a crescut dupa cursa din Statele Unite la 13 puncte în favoarea lui Vettel, dar Alonso poate considera ca are un avantaj moral în fata adversarului sau.

Spaniolul de la Ferrari a cucerit ambele sale titluri mondiale, în 2005 si 2006, pe vremea când evolua pentru Renault de fiecare data în cursa din Brazilia.

Ultimul titlu decis la Interlagos a fost în 2009, când Jenson Button s-a încoronat campion mondial.

În precedentele 26 de ocazii când titlul mondial s-a jucat în ultima etapa, de zece ori coroana cu lauri a revenit pilotului care a avut de recuperat puncte.

Asa s-a întâmplat cu Giuseppe Farina (1950), John Surtees (1964), James Hunt (1976), Nelson Piquet (1981, 1983), Alain Prost (1986), Jacques Villeneuve (1997), Mika Hakkinen (1999) si Kimi Raikkonen (2007).

Ultimul exemplu în acest sens este oferit chiar de Sebastian Vettel, pilot care înaintea cursei finale din 2010, desfasurata în Abu Dhabi, avea de recuperat un deficit de 15 puncte fata de Alonso.

Cu toate acestea Vettel avea sa câstige cursa si primul sau titlu mondial în fata unui Alonso care a plecat de pe trei si avea nevoie de o clasare pe podium pentru a-si trece în cont al treilea titlu mondial din cariera.

Alonso a încheiat atunci pe locul 7 fiind blocat mare parte din cursa de rusul Vitaly Petrov, pe atunci coechipier la Renault cu polonezul Robert Kubica.

Daca scenariul se va repeta la Interlagos, de aceasta data cu Alonso în postura celui care va rasturna clasamentul ramâne sa vedem în direct pe Onlinesport.ro, duminica, de la ora 18.



Titlul mondial se va decide in ultima etapa pentru a 27-a oara in istorie