Formula 1

TUR cu TUR Formula 1, Marele Premiu din Statele Unite

Ati urmarit live text in aceasta pagina dupa ora 21:00 Marele Premiu de Formula 1 din Statele Unite, cursa la finalul careia Lewis Hamilton a obtinut al treilea titlu de campion mondial din istorie, dupa cele din 2008 si 2014.

Ordinea la final: Hamilton, Rosberg, Vettel, Verstappen, Perez, Button, Sainz, Maldonado, Nasr, Ricciardo.

FINAL de cursa: Lewis Hamilton castiga in Statele Unite si obtine TITLUL MONDIAL.

55/56 Hamilton este scapat in castigator. Locul doi este aprig disputat intre Rosberg si Vettel. Cateva zecimi doar intre cei doi.

49/56 Ce greseala comite Rosberg! Acesta scapa masina de sub control, iese de pe trasa ideala si Hamilton se face navazut pe langa acesta.

48/56 O secunde si jumatate avans pentru liderul Rosberg. 

46/56 Restart de cursa pentru ultimele zece tururi. Rosberg conduce un pluton extrem de redus. Doar 12 monoposturi mai sunt in pista.

44/56 Liderul Hamilton profita de neutralizare si intra la boxe. Schimbul se produce foarte repede. Intra Vettel si "incalta" un set de softuri. Rosberg, noul lider.

43/56 Kvyat pierde spatele monopostului si loveste zidul la mare viteza cu partea frontala. Cursa este neutralizata cu Safety Car in pista.

42/56 Rosberg il ataca pe Vettel si urca in pozitia secunda. N-a avut nicio reactie pilotul de la Ferrari in fata atacului la interior.

40/56 Steag verde din nou. Hamilton impune ritmul in fruntea cursei pe softuri, urmat de Vettel pe mediumuri. Alonso trece de Perez si urca pe sase.

39/56 Rosberg intra la boxe pentru al doilea schimb si Hamilton ramane lider.

38/56 Din nou Safety Car virtual pe pista dupa un duel cu scantei intre Hulkenberg si Ricciardo. Au sarit acolo cateva elemente din cele doua monoposturi. Pentru Hulkenberg cursa e terminata, acesta avand suspensia dreapta fata distrusa.

35/56 Se incinge lupta si la varful cursei. Hamilton se apropie la mai putin de o secunda de liderul Rosberg. 

34/56 Vettel revine asupra lui Ricciardo si de aceasta data se instaleaza pe trei.

33/56 Kvyat rateaza franarea in primul viraj si Vettel ajunge pe patru. Germanul mizeaza pe o strategie diferita si trece fara probleme de Ricciardo. Revine australianul dupa doar cateva viraje.

32/56 Safety Car-ul se retrage, Rosberg incetineste deliberat ritmul si cauta sa-i surprinda pe ceilalti adunati in spatele sau. Manevra ii reuseste germanului si acesta castiga cativa metri in fata lui Hamilton.

31/56 Cursa ramane neutralizata moment in care pe circuit mai sunt doar 14 monoposturi.

27/56 Un monopost Sauber ramane blocat pe pista, iar Safety Car-ul intra in pista. Cursa este neutralizata.

26/56 Rosberg este lider urmat de Hamilton si Ricciardo. Abandon pentru Raikkonen.

22/56 Hamilton il depaseste pe Kvyat in duel direct pe linia dreapta din fata boxelor si urca pe trei.

20/56 Raikkonen iese in decor si loveste zidul exterior. Finlandezul de la Ferrari reuseste sa iasa din zona de pietris si revine pe pista.

20/56 Pit stop si pentru liderul Ricciardo. Acesta revine fara probleme la conducerea cursei. In acelasi timp cu acesta au schimbat urmaritorii Rosberg si Kvyat. Hamilton apare chiar in spatele celor doi in pozitia a patra.

19/56 Hamilton intra la boxe din pozitia a 4-a, dupa ce fusese depasit de Rosberg si Kvyat. Britanicul revine in pozitia a 8-a.

16/56 Schimbare de lider la Austin: Ricciardo trece de Hamilton si este evident mai rapid in aceasta parte a cursei. Un atac la interior fara raspuns din partea britanicului.

13/56 Rosberg este atacat de Ricciardo si pierde pozitia a doua in fata australianului. Urmatoarea tinta a acestuia este liderul Hamilton. Doar patru zecimi intre acestia.

12/56 Hamilton se distanteaza la aproape o secunda in fruntea cursei, in timp ce Rosberg ramane talonat de cei doi piloti de la Red Bull. Vettel este al saselea.

9/56 Ordinea in cursa arata astfel: Hamilton, Rosberg, Kvyat, Ricciardo, Perez si Vettel.

8/56 S-a reluat cursa la intensitate normala sub steag verde.

6/56 Cursa este neutralizata cu safety car virtual. Aceasta inseamna ca pilotii nu au voie sa depaseasca pana cand in primul viraj sunt indepartate elemente desprinse de la un monopost.

5/56 Kvyat il ajunge pe liderul Hamilton si pune presiune pe acesta. Aproximativ jumatate de secunda intre cei doi.

4/56 Duel apring pentru pozitia a cincea intre Perez, Hulkenberg, Vettel, Verstappen si Button.

3/56 Kvyat stabileste cel mai rapid timp in cursa, cu 1:57.138.

2/56 Hamilton conduce urmat de Kvyat si Ricciardo. Vettel ajunge rapid in puncte, pe sapte, in timp ce Sainz jr. a urcat opt locuri pana pe 12. Probleme pentru Bottas, pilotul de la Williams intrand la boxe pentru a schimba nasul masinii.

START de cursa. Duel electrizant in primul viraj intre pilotii Mercedes. Hamilton il scoate in exterior pe Rosberg si acesta aluneca pe cinci. Kvyat si Ricciardo pe podium.

21:00 Monoposturile s-au pus in miscare pentru turul de incalzire. Nu mai ploua la Austin, iar pista este aproape uscata.

Hamilton porneste din pozitia secunda a grilei de start si trebuie sa fie cu ochii pe germanul Sebastian Vettel de la Ferrari, principalul sau contracandidat in acest moment. Vettel este al 13-lea pe grila.

Iata posibilele scenarii in care Hamilton poate obtine titlul mondial inca din aceasta seara dupa cursa de la Austin:

  • Hamilton castiga cursa, iar Vettel termina mai jos de locul doi;
  • Hamilton termina al doilea, iar Vettel nu prinde topul cinci si Rosberg nu castiga;
  • Hamilton se claseaza pe trei, dar obtine titlul in masura in care Vettel nu prinde topul sase si Rosberg nu se claseaza pe doi;
  • Hamilton incheie cursa pe patru, dar obtine titlul daca Vettel nu prinde topul 8, iar Rosberg nu prinde podiumul;
  • Chiar si cu un loc cinci Hamilton isi poate asigura titlul daca Vettel se claseaza mai slab de locul 9, iar Rosberg mai slab de locul patru.

In masura in care Hamilton se claseaza pe locul sase lupta pentru titlu se amana pentru Mexic, chiar daca Vettel nu obtine niciun punct in aceasta cursa de la Austin.



TUR cu TUR Formula 1, Marele Premiu din Statele Unite