Formula 1

Lewis Hamilton castiga la Monte-Carlo in fata unui Daniel Ricciardo ruinat de propria echipa

Campionul mondial Lewis Hamilton a avut nevoie de sase curse pentru a obtine primul succes in 2016, dar asteptarea a meritat din plin. Pilotul britanic de la Mercedes s-a impus in Marele Premiu al Principatului Monaco de la Monte-Carlo, o cursa inceputa pe ploaie sub Safety Car.

Al treilea la start dupa calificarile de sambata, Hamilton s-a impus in fata lui Daniel Ricciardo de la Red-Bull, pilotul aflat in prima pozitie a grilei, in timp ce podiumul a fost completat de mexicanul Sergio Perez de la Force India-Mercedes.

Pentru Hamilton este asadar prima victorie din 2016, a doua din cariera la Monte-Carlo si a 44-a de cand concureaza in Formula 1.

Rosberg, liderul campionatului si pilotul care a castigat primele patru curse din 2016, a incheiat pe locul sapte dupa o cursa foarte slaba, astfel ca diferenta dintre cei doi echipieri de la Mercedes se strange la 26 de puncte in clasamentul pilotilor. Ricciardo este al treilea, cu 66 puncte, urmat de pilotii Ferrari, Kimi Raikkonen (61) si Sebastian Vettel (60).

Rezultatele de la Monte-Carlo:

Ploaia a dat peste cap toate strategiile facute de echipe in urma calificarilor, iar startul cursei a fost neutralizat sub Safety Car in primele sase din cele 78 de tururi programate.

Ricciardo a impus ritmul in frunte cu pneuri de ploaie, insa incidentele nu au intarziat sa apara imediat dupa stingerea luminilor galbene. Jolyon Palmer isi scapa monopostul Renault de sub control si se izbea la viteza mare de zidul exterior pe linia dreapta din fata boxelor.

Aflat in urmarirea colegului Rosberg, unul aflat intr-un alt ritm de cursa, Hamilton a trecut fara probleme in turul 16 de cel pe care il scotea din cursa etapa trecuta la Barcelona.

Britanicul se lansa astfel in urmarirea liderului Ricciardo, pilot care conducea in acel moment cu 13.2 secunde.

Ploaia s-a oprit in turul 23 si dupa acest moment trasa ideala a inceput sa se usuce rapid, astfel ca pilotii au deschis seria intrarilor la pit stop, strategia aleasa de fiecare in parte devenind o adevarata loterie.

Liderul Ricciardo a trecut pe intermediare in turul 24, moment in care ii ceda prima pozitie lui Hamilton. Acesta a ramas pe gumele de ploaie inca opt tururi si a schimbat direct pe ultra softuri, cele mai rapide pneuri puse la dispozitie de Pirelli in Principat.

Ricciardo a schimbat si el gumele intermediare cu cele soft, dar degringolada creata la boxa Red Bull l-a facut pe australian sa piarda secunde pretioase in duelul de la distanta cu Hamilton.

Pilotul de la Antipozi a revenit in pista in spatele lui Hamilton si pana la final nu a mai reusit sa-si recupereze pozitia fruntasa pe un circuit recunoscut pentru dificultatea efectuarii depasirilor.

Max Verstappen, eroul de la Barcelona cand devenea cel mai tanar castigator de Grand Prix din istoria Formulei 1, a lovit zidul in turul 35 si a abandonat la fel cu o facuse in calificari. Cu toate acestea, tanarul olandez recuperase fabulos de pe ultima pozitie la start pana pe zece in momentul accidentului.

Cei doi piloti de la Sauber, Felipe Nasr si Marcus Ericsson, s-au acrosat la randul lor in ultimul viraj, oferind unul dintre momentele incinse ale cursei din Principat.

Doar sapte piloti au incheiat in acelasi tur cu invingatorul, ultimul fiind chiar Nico Rosberg.

Printre acestia s-a numarat si Fernando Alonso, pilot care a incheiat pe cinci egalandu-si cel mai bun rezultat la McLaren-Honda

Sergio Perez a obtinut al cincilea podium din cariera in Formula 1 si primul dupa locul trei obtinut in Marele Premiu din Bahrain din 2014.

[news-119415]



Lewis Hamilton castiga la Monte-Carlo in fata unui Daniel Ricciardo ruinat de propria echipa