Formula 1

Lewis Hamilton castiga in templul vitezei de la Monza

Pilotul britanic Lewis Hamilton a castigat pentru al doilea an consecutiv Marele Premiu al Italiei de la Monza si se apropie cu pasi siguri de un nou titlu mondial in conditiile abandonului inregistrat de coechipierul sau Nico Rosberg.

Aflat pentru a 11-a oara in acest sezon in pole position, Hamilton a avut parte de un start perfect si s-a instalat in fruntea plutonului, pozitie pe care nu avea sa o mai cedeze pana la final in pofida singurei sale intrari la boxe.

Nu acelasi lucru se poate spune despre Kimi Raikkonen, al doilea pozitionat pe grila de start. Pilotul finlandez de la Ferrari a ratat complet startul si, cand a reusit sa urneasca masina din loc, s-a trezit ultimul in pluton.

In aceste conditii, Sebastian Vettel, al treilea pe grila, a mostenit fara lupta pozitia secunda, una pe care a ramas de asemenea pana la final in pofida presiunii exercitate de Nico Rosberg in ultimele tururi.

Germanul de la Mercedes a plecat de pe patru in cursa, dar a pierdut un loc la start si a intreaga cursa s-a luptat sa revina in batalia pentru podium.

Rosberg a fost primul dintre pilotii de top care a decis sa intre la boxe si manevra i-a adus un castig semnificativ de timp. Acesta a ajuns in cele din urma pe trei si, cu doua tururi, mai avea de recuperat 1.2 secunde pana sa-l ajunga din urma pe Vettel.

Cu doua tururi inaintea finalului motorul lui Rosberg a luat foc si acesta a trebuit sa abandoneze spre bucuria tifosilor Ferrari din tribune.

Hamilton a devenit astfel primul pilot dupa conationalul sau englez Damon Hill (1993 si 1994) care castiga de doua ori la rand Marele Premiu al Italiei.

Campionul mondial en-titre a incheiat cursa cu 25 de secunde avans fata de Vettel, dar Hamilton nu este lipsit de emotii dupa ce comisarii de cursa au convocat oficialii echipei Mercedes la o sedinta. Germanii trebuie sa dea explicatii cu privire la presiunea scazuta din rotile celor doua monoposturi la start.

Cifrele lui Lewis Hamilton in acest sezon:

12 curse
11 pole-uri
11 podiumuri
7 victorii
53 puncte avans in fata lui Rosberg

Hamilton a acumulat 252 puncte la general, fiind urmat de Rosberg, cu 199 puncte, si Vettel, cu 178 puncte.

Mercedes ocupa detasat primul loc la constructori, cu 459 puncte, urmati de Ferrari, cu 270 puncte, si Williams-Mercedes, cu 188 puncte.

[news-115595]



Lewis Hamilton castiga in templul vitezei de la Monza