Formula 1

Hamilton castiga la Monza dupa un schimb de locuri discutabil cu Rosberg

Lewis Hamilton s-a impus, duminica, in Marele Premiu de Formula 1 al Italiei de la Monza cu un avans de 3.1 secunde in fata coechipierului sau Nico Rosberg, dupa ce acesta a condus mare parte din cursa.

Hamilton s-a aflat in pole position, dar a ratat complet startul si a pierdut trei pozitii imediat dupa stingerea luminilor rosii.

Rosberg a mostenit astfel fara lupta prima pozitie pe care avea sa o mentina pana la finalul cursei daca nu comitea o eroare discutabila in primul viraj al cursei.

Eroare care I-a permis lui Hamilton sa revina la conducere si sa se impuna in Italia dupa o eroare a lui Rosberg care seamana mai mult a compensatie pentru acrosajul dintre cei doi petrecut in urma cu doua saptamani la Spa-Francorchamps.

Felipe Massa a adus ultimul loc pe podium pentru Williams-Mercedes, in timp ce Ferrari a incheiat cursa in genunchi pe ultimul loc din puncte prin Kimi Raikkonen.

Fernando Alonso a abandonat intrecerea in timp ce se afla pe pozitia a saptea in cursa.

Dupa ce a dominat de o maniera categorica sesiunea de calificari de sambata Hamilton a avut parte de un start de cursa extrem de slab.

Monopostul britanicul a pornit greu din grila si motorul a dat cateva rateuri inainte de a cupla in treptele superioare, in tot acest timp Rosberg, Kevin Magnussen si chiar Felipe Massa depasindu-l pe campionul mondial din 2008.

Cel mai spectaculos start l-a avut danezul Magnussen, care s-a furisat in trena lui Massa si l-a depasit pe acesta la exterior in primul viraj.

Hamilton a recuperat pozitie dupa pozitie si a revenit in spatele lui Rosberg la mai putin de doua secunde, revenind pentru un tur la conducere dupa unica intrare la boxe a germanului din turul 25.

Un tur mai tarziu a oprit si Hamilton pentru schimbul anvelopelor si Rosberg isi recapata pozitia fruntasa, iar la cum decursesera lucrurile pana in turul 29 din cele 53 programate se indrepta spre o victorie facila.

Numai ca Rosberg a ratat pentru a doua oara punctul de franare in primul viraj, a slalomat cu viteza melcului printre obstacolele montate de organizatori si a revenit pe pista in urma lui Hamilton. 

Rosberg mai comisese aceeasi eroare si in turul 9, cand a pierdut doar o secunda si jumatate din cele aproape patru cate il separau de grupul format din Magnussen, Massa si Hamilton. 

Atunci si-a pastrat prima pozitie fiind mai iute la revenirea pe trasa ideala, nefiind cazul a doua oara, cand a lasat loc de foarte multe interpretari.

Camerele televiziunii producatoare a cursei l-au surprins cu un zambet larg pe Toto Wolf, team managerul de la Mercedes, care privea satisfacut de pe margine la asezarea “naturala” a lucrurilor in ordine.

Sa nu uitam de mustrarea pe care a primit-o Rosberg dupa ce in Belgia l-a scos practic din cursa pe Hamilton dupa un atac din spate care i-a provocat britanicului o pana de cauciuc.

Daca nu uitam ca vorbim de Formula 1, disciplina unde ordinele de echipa si intelegerile “off the record” au facut de multe ori cartile, n-ar fi exclus ca si in cazul de fata ratacirea de moment a lui Rosberg sa fie orchestrata de la boxe pentru a-i oferi lui Hamilton acea gura de oxigen necesara dupa incidentul de la Spa-Francorchamps.

In afara luptei mai mult teoretice dintre cei doi cursa de la Monza a fost animata de duelurile din spatele clasamentului, unde Sergio Perez (Force India) si Jenson Button (McLaren) au oferit un adevarat spectacol roata la roata. Mexicanul a avut in cele din urma castig de cauza terminand pe opt.

Nici la Red Bull-Renault nu a fost liniste, Daniel Ricciardo revenind in ultimele tururi pentru a-l ajunge si depasi pe mult mai titratul sau coechipier Sebastian Vettel.

Ferrari a obtinut un singur punct in cursa de casa la capatul unei evolutii dezamagitoare. Alonso s-a zbatut pe pozitia a 7-a pana cand motorul a cedat complet la peste 320 km/h in linie dreapta, iar Kimi Raikkonen n-a reusit mai mult decat un modest loc zece.



Hamilton castiga la Monza dupa un schimb de locuri discutabil cu Rosberg