Formula 1

Cum si ce se mananca in Formula 1

Saptamana de saptamana, week-end de week-end la fiecare Mare Premiu bucatariile echipelor de Formula 1 traiesc o activitate febrila. In interiorul fiecarei bucatarii mobile, cate patru bucatari taie, feliaza si invart tigai intr-o sincroniare perfecta.

Cei de la CNN au intrat in bucataria mobila a Ferrari, Red Bull, Sauber, Torro Rosso si Williams, observand tot efortul din spatele lor.

Intr-un week-end de F1 se mananca la Williams peste 500 de oua, 15 kilograme de unt si 10 de ulei de masline. Bucatarii lucreaza langa pista de la 6 dimineata si pana la 11 seara.

La Williams se serveste un mic-dejun traditonal britanic, cu "bacon" prajit si oua. Primesc mancare si cei din presa britanica, incepand de vineri dimineata, de la prima sesiune de antrenamente libere.

Bucatarii trebuie sa hraneasca de asemenea trei guri infometate ale pilotilor, toti membrii echipei, dar si pe invitatii V.I.P.

"Sunt trei nivele de servire a mancarii: pilotii in primul rand, apoi jos este bufetul echipei, iar la primul etaj se afla un restaurant de prima mana", a explicat unul dintre bucatarii de la Torro Rosso.

Primii hraniti sunt pilotii, care au o dieta specifica atletilor si un meniu strict. "La fel ca toti, ei au nevoie de o dieta cu proteine, carbohidrati si grasimi sanatoase", a declarat unul dintre bucatarii de la Sauber. "Singura diferenta este proportia necesara, in comparatie de exemplu cu un om care sta toata ziua in fata unui birou. Pilotii au nevoie de mai multi carbohidrati, pentru ca o cursa este foarte solicitanta".

"Fizicul fiecarui pilot, traseul si vremea influenteaza numarul de calorii arse. De exemplu, la Marele Premiu au Marii Britanii, Giebo a ars 1.175 de calorii", au mai pus cei de la Sauber.

Indiferent de echipa, bucatarii sunt toti de acord asupra unui singur aspect: cel mai important este ca mancarea sa fie gata la timp. "Pogramul este foarte strict, pilotii mananca la o ora si jumatate inainte de a se urca in masina", a declarat bucatarul de la Red Bull, cel care face mancarea pentru Sebastian Vettel si Daniel Ricciardo.

Felipe Massa mananca in fiecare vineri, fara exceptie, o salata de pui cu rosii si poate putina mozzarella, inainte de primul antrenament. Apoi, dupa a doua sesiune de antrenament, cel mai probabil mananca paste cu sos din rosii proaspete. Meniul se repeta sambata si duminica, putand varia cu Parmezan inainte de cursa. Massa mananca putin si usor inainte de a se urca in masina, insa se hraneste bine atunci cand simte ca poate.

La fiecare echipa se servesc pe durata unei saptamamani intre 2000 si 2500 de portii de mancare. Cel mai solicitat sortiment din meniu sunt pastele.



Cum si ce se mananca in Formula 1