Formula 1

Vettel a obtinut in Bahrain prima victorie a sezonului

Campionul mondial Sebastian Vettel si-a adaugat in palmares a 22-a victorie din cariera si prima in sezonului 2012, dupa ce a condus aproape in integralitate Marele Premiu al Bahrainului. Cursa de pe circuitul Sakhir a fost tur cu tur in direct pe Onlinesport.ro
Plecat din prima pozitie a grilei de start, campionul mondial en-titre a controlat cursa de pe circuitul Sakhir si nu a avut emotii decat dupa al doilea pit stop, cand finlandezul Kimi Raikkonen s-a apropiat amenintator la mai putin de o secunda.

Pilotul echipei Lotus-Renault a reusit cea mai buna cursa de la revenirea in Formula 1 si la final s-a clasat pe locul secund, unul pe care l-a ratat de putin in urma cu o saptamana in China din cauza unei erori de strategie.

Francezul Romain Grosjean a completat podiumul si a adus prima dubla a sezonului pentru Lotus-Renault. Pentru pilotul care in 2011 castiga seria GP2 podiumul din Bahrain este primul al carierei.

Startul a fost unul perfect pentru Vettel si germanul de la Red Bull si-a pastrat prima pozitie fiind urmat de Hamilton, Webber, Grosjean si Alonso. Spaniolul de la Ferrari a urcat nu mai putin de patru locuri, in timp ce coechipierul sau Massa a avansat sase pozitii intrand serios in puncte.

Dupa numai un tur Vettel se distanta la 2.2 secunde de principalii urmaritori si arata la fel de dominator ca in vremurile sale de glorie, cand lega victorie dupa victorie pentru obtinerea celor doua titluri mondiale din palmares.

Aflat pe 11 la start, Raikkonen a inceput decis sa recupereze pozitie dupa pozitie si dupa noua din cele 57 de tururi programate finlandezul de la Lotus urca pe locul cinci.

Primele intrari la boxe s-au produs in turul 9, moment in care Button, Massa si Rosberg ieseau din puncte pierzand contactul cu grupul fruntas.

Liderul Vettel a oprit abia in turul 12 in acelasi timp cu Raikkonen, moment in care britanicul Paul di Resta de la Force India-Mercedes ramanea la conducere.

Momentul de glorie al scotianului s-a consumat rapid si dupa un tur Vettel isi recastiga pozitia fruntasa in duel direct. Grosjean trecea si el de Di Resta urcand pe un excelent loc doi, in timp ce Raikkonen venea tare din spate cu cel mai rapid tur in cursa.

Cei doi piloti Lotus au facut schimb de locuri in turul 24, cand Raikkonen a atacat pe zona DRS din fata boxelor si a trecut fara probleme de mai tanarul sau coechipier.

Vettel a revenit pe softuri dupa al doilea pit stop, in timp ce Raikkonen a iesit pe circuit cu varianta medium la trei secunde in spatele germanului.

Intre tururile 27 si 37 Raikkonen a castigat constant timp in raport cu liderul Vettel si in cele din urma finlandezul ajungea la mai putin de jumatate de secunda in spatele germanului.

Desi un atac asupra liderului era iminent, Raikkonen s-a temperat si a asteptat ultimul pit stop pentru a incerca depasirea.

Ultima oprire programata la boxe nu a schimbat ordinea la varf in pofida unui ultim asalt incercat de Raikkonen cu zece tururi inaintea finalului. Pana la urma Raikkonen s-a multumit cu locul secund, in timp ce Vettel a mers calculat pana la linia de sosire.

Atat de calculat a fost germanul de la Red Bull incat a tras pe dreapta imediat dupa aparitia steagului in patratele, semn ca benzina a fost gramuita la centilitru. La fel a facut si Nico Rosberg, pilotul de la Mercedes care s-a clasat pe cinci in spatele lui Mark Webber, dupa ce in urma cu o saptamana se bucura de toti laurii in China.

Di Resta a incheiat pe sase in fata fostilor campioni mondiali Fernando Alonso si Lewis Hamilton. Ultimele puncte puse in joc au fost acontate de Felipe Massa, pilot aflat la prima clasare in top 10 in acest sezon, si Michael Schumacher, care de asemenea obtine al doilea loc zece in 2012.

De retinut ca septuplul campion mondial a luat startul de pe locul 22 dupa ce a schimbat cutia de viteze si a primit o penalizare de cinci pozitii.

Noul lider al ierarhiei generale a devenit Vettel, cu 53 de puncte, in timp ce Hamilton a coborat pe doi cu 49, fiind urmat de Webber (48), Jenson Button si Alonso (fiecare cu 43).

Red Bull-Renault a urcat in fruntea clasamentului constructorilor, cu un total de 101 puncte, echipa campioana fiind urmata de McLaren-Mercedes (92), Lotus-Renault (57), Ferrari (45) si Mercedes (37).

Onlinesport: Dumitru Stircu


Vettel a obtinut in Bahrain prima victorie a sezonului