Liga 1

Gigel Coman, audiat de DIICOT in dosarul transferului sau la Poli Timisoara

Fostul fotbalist al echipei FC National, Gigel Coman, a sosit, marti, la sediul DIICOT, pentru a fi audiat într-un caz privind transferul sau si al altor patru jucatori la Poli Timisoara, în care Gino Iorgulescu, Constantin Iacov si Florin Ciobanu sunt acuzati de evaziune fiscala.

Întrebat de jurnalisti motivul pentru care a fost chemat la Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, Gigel Coman a raspuns ca nu stie. De asemenea, el a afirmat ca are cunostinta de vreo problema în transferul sau de la FC National la Poli Timisoara în 2005.

În acelasi dosar, tot marti este asteptat în fata procurorilor un alt fost jucator al FC National Gabriel Caramarin.

În iunie 2006, ANAF informa ca fostul presedinte al gruparii bancare, Gino Iorgulescu, presedinte de atunci al Consiliului de Administratie al FC National, Constantin Iacov, dar si presedintele Asociatiei FC National 2000, Florin Ciobanu, sunt acuzati de evaziune fiscala în cazul transferurilor jucatorilor Gabriel Caramarin, Gigel Coman, Gabriel Cânu, Adrian Olah si Jon McKain la Poli Timisoara si ca, în acest caz, a facut o plângere penala.

"Cei trei sunt acuzati de savârsirea mai multor fapte, respectiv: omisiunea cu stiinta a înregistrarilor în contabilitate, având drept consecinta denaturarea veniturilor; omisiunea evidentierii în actele contabile a operatiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate; retinerea si nevarsarea, în cel mult 30 de zile de la scadenta, a sumelor reprezentând impozite sau contributii cu retinere de sursa; nevirarea la bugetul asigurarilor sociale de stat a contributiei de asigurari sociale, retinuta de la asigurat; nevirarea la bugetul asigurarilor pentru somaj a contributiei la fondul de somaj", preciza ANAF.

Conform informatiilor furnizate de ANAF, faptele respective sunt prevazute si pedepsite prin prevederile Legii Contabilitatii, Legii pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale, Legii privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale si Legii privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca. De asemenea, în comunicat se mentioneaza ca verificarile la cele trei societati au fost efectuate la solicitarea Directiei Generale a Finatelor Publice a judetului Timis.

Lui Florin Ciobanu, în calitate de presedinte al Asociatiei FC National 2000, i se imputa neînregistratea în contabilitate a sumei de 1.450.000 de dolari, rezultata din transferurile lui Ganriel Caramarin, Gigel Coman, Gabriel Cânu si Adrian Olah, bani încasati "integral, în mod nejustificat, în conturile unei alte entitati juridice, respectiv Asociatia Pro National", care nu avea nicio calitate în aceste acorduri.

În comunicatul ANAF se specifica faptul ca, potrivit dosarului de executare silita aflat în gestiunea Administratiei Finantelor Publice a sectorului 5, AFC National 2000 avea în momentul respectiv datorii totale la bugetul general consolidat de 15.826.907 de lei, dintre care debite cu stopaj la sursa de 6.391.038,02 de lei, pe conturile sale deschise la banci din România fiind instituite popriri, în vederea recuperarii debitelor restante.

Astfel, AFC National 2000 este acuzata ca "s-a sustras în mod intentionat" de la plata obligatiilor restante la bugetul general consolidat. De asemenea, s-a constatat ca asociatia verificata nu a virat nici suma de 6.391.038,02 de lei, reprezentând obligatii bugetare cu stopaj la sursa.

Fostul presedinte al Consiliului de Administratie al FC National Constantin Iacov este considerat responsabil pentru neînregistrarea integrala în contabilitatea FC National 2000 SA a sumei de 1.100.000 de dolari, încasata pentru transferul fundasului australian Jonathan McKain la Poli Timisoara, ci doar a zece la suta din aceasta suma. Astfel, în mod nejustificat, nu a fost înregistrata pe veniturile societatii suma de 990.000 de dolari, diminuându-se valoarea impozitului pe profit aferent cu suma de 478.621,44 de lei.

Potrivit rezultatelor anchetei desfasurate de ANAF, Asociatia Pro National, al carei presedinte este Gino Iorgulescu, a încasat integral banii rezultati din transferul celor cinci fotbalisti la Poli Timisoara, suma totala ridicându-se la 2.450.000 de dolari, o parte din ea, 1.373.000 de dolari, fiind virata ulterior societatii Baroque Trading Ltd, din Cipru.

"Având în vedere ca jucatorii transferati nu erau angajatii asociatiei verificate, ca în acordurile de transfer asociatia verificata nu avea nicio calitate si, mai mult, ca aceste operatiuni nici nu se încadreaza în obiectul de activitate si nici în scopul pentru care a fost înfiintata, rezulta ca toate sumele de bani (...) sunt încasate nejustificat, neavând la baza operatiuni economice sau de alta natura reale", sustinea ANAF, precizând ca acest caz ar putea intra sub incidenta Legii 656/2002, privind prevenirea si sanctionarea spalarii banilor.

Mediafax



Gigel Coman, audiat de DIICOT in dosarul transferului sau la Poli Timisoara