Rugby

Cupa Mondiala de rugby 2015: Cifre, statistici si alte curiozitati

Vineri seara de la ora 22:00 Londra gazduieste partida inaugurala a celei de-a 8-a editii a Cupei Mondiale de rugby, echipa gazda Anglia urmand a infrunta Fiji, cea mai puternica formatie dintre cele trei reprezentante ale Pacificului.

Pana la editia din acest an a Cupei Mondiale s-au disputat 281 de partide la turneele finale, iar Anglia este singura castigatoare din emisfera nordica a trofeului Webb Ellis.

S-a intamplat in 2003, in Australia, cand reprezentativa trandafirului a dispus in finala de echipa gazda, Wallabies, dupa prelungiri la capatul unui meci memorabil reusit de Johnny Wilkinson.

In rest, celelalte sase editii au fost impartite intre cele trei mari puteri ale emisferei sudice, Noua Zeelanda (1987, 2011), Australia (1991, 1999) si Africa de Sud (1995, 2007).

Recordul de meciuri disputate de un jucator la Cupa Mondiala ii apartine englezului Jason Leonard. Acesta a adunat in cariera nu mai putin de 22 de partide.

Neo-zeelandezul Jonah Lomu, una dintre cele mai valoroase aripi din istoria rugbyului, detine recordul de eseuri marcate la Cupa Mondiala, 15 la numar.

Samoanul Brian "The Chiropractor" Lima este jucatorul cu cele mai multe turnee finale la activ, nu mai putin de cinci jucate din cele sapte de pana acum.

La editia din acest an a turneului final sunt programate 48 de meciuri, iar in competitie sunt angrenati 620 de jucatori.

Cel mai varstnic jucator prezent la Cupa Mondiala din Anglia este sud-africanul Victor Matfield, care la startul intrecerii are 38 ani si 129 de zile.

La polul opus, cel mai tanar participant este gruzinul Vasil Lobzhanidze, in varsta de 18 ani si 338 de zile.

Pilierul francez Uini Atonio este cel mai greu jucator din turneu, cantarind 145 de kilograme, in timp ce japonezul Fumiaka Tanaka este cel mai usor (71 kg) si cel mai scund jucator din competitie (1.66 m). Irlandezul Devin Toner este cel mai inalt jucator, cu o inaltime de 2.08 metri.

Cupa Mondiala va fi transmisa in 207 tari de pe intreg cuprinsul Mapamondului pe durata a 44 de zile, iar potrivit estimarilor se asteapta o audienta globala de patru miliarde de telespectatori.

Meciurile vor fi gazduite pe 13 stadioane din 11 orase, iar pentru cele 48 de meciuri au fost vandute 2.3 milioane de bilete. Astfel, spectatorii si telespectatorii vor urmari 3,840 de minute de rugby.

Singurul oras gazda din afara Angliei este Cardiff (Tara Galilor), unde se vor juca meciuri pe spectaculosul Millennium Stadium (fostul Arms Park).

Romania se numara printre natiunile care n-au lipsit de la nicio editie a Cupei Mondiale, "Stejarii" urmand a intalni Franta, Irlanda, Canada si Italia in Grupa D. Obiectivul declarat este de a obtine doua victorii.



Cupa Mondiala de rugby 2015: Cifre, statistici si alte curiozitati