Motociclism

Corsarul negru Biaggi a dat recital la Monza

Zi de neuitat pentru pilotul italian Max Biaggi si constructorul Aprilia in templul vitezei de la Monza, unde fostul multiplu campion al clasei 250cc s-a impus in cele doua alergari ale etapei Campionatului Mondial de Superbike. Record: Biaggi a atins in calificari o viteza de top de 330 km/h la finalul liniei drepte din fata boxelor.
Plecat pentru prima data in cariera din superpole, Biaggi a reusit doua curse istorice in fata propriilor fani, trecandu-si in cont a doua dubla a sezonului dupa cea de la Portimao (Portugalia).

Prima cursa a fost o afacere in patru, Biaggi luptandu-se pentru victorie cu cei doi piloti ai echipei Yamaha, James Toseland si Cal Crutchlow, dar si cu principalul sau rival in lupta pentru titlu, Leon Haslam de la Suzuki.

'Mad Max' a avut in cele din urma castig de cauza, valorificand plusul de putere al modelului Aprilia RSV-4 pentru o victorie obtinuta cu un avans de doar 247 miimi de secunda.

Primii patru clasati au terminat cursa in 958 de miimi, topul cinci fiind completat de Leon Camier, al doilea echipier de la Aprilia.

Biaggi a fost vioara intai si in a doua cursa, italianul de 38 ani luptandu-se pentru victorie cu Crutchlow, campionul mondial de Supersport din 2009.

Echipierul de la Yamaha iesit in decor cu cinci tururi inaintea finalului, lasandu-i astfel calea libera lui Biaggi pentru al doilea succes la Monza.

Podiumul mansei secunde a fost completat de Leon Haslam (Suzuki) si Troy Corser (BMW).

La general lider se mentine Haslam, cu un avans sensibil de doar trei puncte in fata lui Biaggi. In ierarhia constructorilor ordinea este inversata, Aprilia avand trei puncte in fata Suzuki.

Altfel, irlandezul Eugene Laverty (Honda) s-a impus in cursa clasei Supersport (600cc), podiumul fiind completat de turcul Kenan Sofuoglu (Honda) si Joan Lascorz (Kawasaki)

Pe prima pozitie in ierarhia generala se mentine Lascorz, cu 101 puncte, fiind urmat de Sofuogl, cu 97 puncte, si Laverty, cu 91 puncte.

Urmatoarea etapa a Campionatului Mondial de Superbike este programata peste doar o saptamana pe circuitul sud-african de la Kyalami.

Onlinesport: Dumitru Stircu


Corsarul negru Biaggi a dat recital la Monza