Formula 1

Alonso castiga in Coreea si rastoarna ierarhia

Spaniolul Fernando Alonso a castigat, duminica, palpitantul Mare Premiu din Coreea de Sud, o cursa intarziata cu aproape o ora din cauza ploii. Echipierul de la Ferrari s-a impus cu un avans de aproape 15 secunde in fata britanicului Lewis Hamilton (McLaren), podiumul fiind completat de Felipe Massa (Ferrari). Grand Prix-ul de la Yeongam a fost transmis in direct pe Onlinesport.ro. Cursa continua pe FORUM. Alonso este noul lider al clasamentului pilotilor, dupa rezultatul din Coreea de Sud.
Plecat din pozitia a treia a grilei de start, Alonso a gestionat foarte bine conditiile vitrege de cursa, profitand in cele din urma de iesirile in decor ale celor doi piloti Red Bull-Renault aflati in fata sa.

Singurul moment de slabiciune al ibericului a avut loc pe durata intrarii la boxe, cand a pierdut locul secund in fata lui Hamilton.

La reluarea cursei, Alonso a trecut de Hamilton la finalul liniei drepte, dupa ce britanicul a ratat perioada de franare in tentativa de a-l depasi pe liderul acelui moment, Sebastian Vettel.

Pentru Alonso victoria din Coreea de Sud este a cincea in acest prim sezon petrecut alaturi de Scuderia Ferrari. Ibericul s-a impus in Bahrain, Germania, Italia si Singapore inainte de a primi steagul in carouri la Yeongam.

Campion mondial in 2005 si 2006, Fernando Alonso devine noul lider al clasamentului general cu doua etape inaintea finalului de sezon, avand un total de 231 puncte. Mark Webber (Red Bull) a coborat pe doi cu 220 puncte, in timp ce Hamilton este al treilea cu 210 puncte. Vettel a ramas la cota 206 puncte, avand sanse tot mai mici de a cucerit titlul mondial.

Prima cursa de Formula 1 desfasurata vreodata in Coreea de Sud a avut parte de un inceput nefast, ploaia torentiala si sistemul precar de drenaj al traseului de la Yeongam oferind perspective sumbre pilotilor si oficialilor implicati in competitie.

Amanat pentru zece minute, startul s-a dat in spatele masinii de siguranta, dupa primele patru tururi directorul cursei oprind intrecerea cu steag rosu. Conditiile precare de vizibilitate si aderenta extrem de scazuta au dus la suspendarea temporara a cursei, majoritatea pilotilor iesind din monoposturi pentru minute bune.

Dupa mai bine de jumatate de ora de intrerupere, cursa a fost reluata in spatele masinii de siguranta, tururile 5-17 din cele 55 programate fiind parcurse la pas sub neutralizare.

Printr-o decizie indrazneata si curajoasa in acelasi timp, oficialii au dat unda verde pentru desfasurarea cursei in conditii normale, astfel ca incepand cu turul 18 masina de siguranta s-a retras la boxe.

Luminile verzi s-au aprins si Vettel a condus pluton la intensitate maxima in fata lui Webber, Alonso, Hamilton si a celorlalti piloti.

Dupa numai doua tururi insa, liderul campionatului Webber a scapat masina de sub control intr-o zona cu aderenta spre zero, lovind de doua ori zidul de protectie. Abandon pentru australian care isi vedea astfel pus in pericol primul loc la general.

Safety Car-ul a revenit pe circuit din nou si pluton s-a strans in spatele lui Vettel. Patru tururi a durat aceasta noua neutralizate, dupa care cursa a fost reluata. Extrem de combativ pe ploaie, Schumacher a oferit depasirea zilei, trecand in turul 27 de campionul mondial en-titre Jenson Button cu o frumoasa manevra la interior.

Primii trei clasati au intrat la boxe in turul cu numarul 33, moment in care Alonso a pierdut locul secund in fata lui Hamilton, dupa o problema avuta la prinderea rotii dreapta fata.

Spaniolul a revenit dupa doar doua tururi asupra fostului sau coechipier de la McLaren, pe care l-a depasit dupa ce acesta a ratat perioada de franare la finalul liniei drepte.

A urmat o cursa de urmarire intre Vettel si Alonso, cu pilotul echipei Ferrari aflandu-se in rolul de vanator. Germanul de la Red Bull-Renault a inceput sa piarda timp pe fiecare sector in fata lui Alonso, pentru ca in cele din urma sa fie depasit de spaniol in turul 46.

Cateva sute de metri mai tarziu motorul lui Vettel exploda si tanarul pilot teuton abandona cursa, deschizandu-i astfel calea lui Alonso spre obtinerea victoriei.

Echipierul de la Ferrari a condus magistral in ultima parte a cursei, nelasandu-i nicio sansa lui Hamilton sa spere macar la o eventuala depasire. Britanicul a abandonat la randul sau lupta, astfel ca cei doi au fost despartiti la final de 15 secunde.

Massa a completat podiumul aducand o dubla nesperata pentru Ferrari, in timp ce Schumacher a incheiat pe patru, egalandu-si cel mai bun rezultat din acest sezon.

Marele Circ revine in prim plan peste doua saptamani, mai precis in intervalul 5-7 noiembrie, cand este programat Grand Prix-ul Braziliei de la Interlagos.

Onlinesport: Dumitru Stircu


Alonso castiga in Coreea si rastoarna ierarhia