Formula 1

As: Alonso a oferit FIA dovezile impotriva McLaren

Cotidianul As scrie, vineri, ca pilotul spaniol Fernando Alonso a oferit Federatiei Internationale de Automobilism (FIA) dovezile care ar putea condamna echipa sa, McLaren-Mercedes, la pierderea tuturor punctelor acumulate in CM de Formula 1, in cazul de spionaj cu Ferrari.

FIA i-a cerut lui Alonso sa ofere toate informatiile pe care le detine in cazul de spionaj, in caz contrar riscand retragerea licentei de pilot. Alonso a trimis vinerea trecuta, prin mail, informatiile detinute, iar miercuri FIA a decis sa redeschida cazul la sedinta Consiliului Mondial al forului, programata la 13 septembrie in locul Comisiei de Apel.

O solicitare similara cu cea a lui Alonso a primit si Pedro de la Rosa, pilot de teste la McLaren, dar si britanicul Lewis Hamilton.

Revista germana Auto Motor und Sport a scris, joi, ca dovada decisiva pentru redeschiderea cazului a fost un mail trimis de De La Rosa lui Alonso, in care campionul mondial era informat de reglajele monoposturilor Ferrari F2007. Publicatia citata sustinea ca De La Rosa stia despre aceste documente pentru ca avea o relatie foarte buna cu inginerul Mike Coughlan, fost sef la McLaren, care primea informatii despre Ferrari de la Nigel Stepney, fost sef al mecanicilor. De La Rosa si Coughlan se cunosc de cand amandoi au fost la echipa Arrows.

"De La Rosa a trimis toate informatiile la FIA, la 1 septembrie, la o zi dupa Alonso. Acest lucru demonstreaza ca au existat mai multe persoane care stiau despre aceste documente secrete. Apararea celor de la McLaren a constat mereu in faptul ca a existat un singur tehnician. Acum, McLaren risca chiar excluderea din Campionatul Mondial", sustine As.

Publicatia spaniola noteaza ca daca FIA pedepseste McLaren la 13 septembrie, Alonso poate decide sa plece la alta echipa, lucru pe care si-l doreste deoarece la McLaren a avut parte de cea "mai proasta atmosfera" din cariera sa in Formula 1. Alonso, sustine As, ar putea ajunge la Ferrari sau la Toyota, japonezii oferindu-i un cec in alb si fiind dispusi chiar sa plateasca pentru a-l aduce.

As mai scrie ca Alonso nu poate fi concediat de McLaren, deoarece pilotii trebuie sa se supuna regulilor FIA, chiar daca acestea sunt impotriva intereselor echipelor lor.

FIA a anuntat, miercuri, ca a primit noi dovezi referitoare la cazul de spionaj dintre McLaren si Ferrari, reprezentantii echipei britanice fiind convocati pentru sedinta Consiliului Mondial al forului, programata la 13 septembrie in locul Comisiei de Apel. Reprezentantii FIA au anuntat, printr-un comunicat, ca sedinta Comisiei de Apel programata pentru joi si in care urma sa se analizeze acest caz, a fost anulata, urmand sa aiba loc o noua sedinta a Consiliului Mondial al forului international, la Paris. Curtea de Apel a FIA trebuia sa examineze apelul formulat de presedintele FIA, Max Mosley, la decizia Consiliului Mondial prin care nu a sanctionat echipa McLaren in cazul de spionaj vizand Ferrari.

In data de 26 iulie, Consiliul Mondial al FIA a decis sa nu impuna sanctiuni echipei McLaren, nici in plan sportiv, nici pecuniar, desi s-a confirmat ca cei de la McLaren au intrat in posesia unor documente confidentiale apartinand echipei Ferrari. FIA a mentionat insa ca, in cazul in care in viitor se va demonstra ca aceste informatii au fost utilizate in detrimentul competitiei de Formula 1, Consiliul Mondial isi rezerva dreptul de a convoca din nou echipa McLaren, "care ar putea risca sa fie exclusa nu numai din sezonul 2007 al CM de F1, ci si din sezonul 2008".

FIA a deschis o ancheta in luna iulie, dupa ce inginerul Nigel Stepney de la Ferrari a fost acuzat de "Scuderia" ca a trimis documente confidentiale unui omolog de la McLaren-Mercedes, Mike Coughlan, cei doi fiind concediati ulterior de echipele lor.

Mediafax



As: Alonso a oferit FIA dovezile impotriva McLaren