Stiri Auto

Noul Cod Rutier, amenzi si sanctiuni

Noul Cod Rutier a intrat in vigoare incepand cu 06.02.2015 si prevede modificari in ceea ce priveste amenzile si sanctiunile.

In Noul Cod Rutier, amenzile au crescut foarte mult pentru vorbitul la telefon la volan si nepurtarea centurii de siguranta atat de sofer cat si de pasageri. Pentru ambele amenda este aceeasi: 1.600 de lei.

In ceea ce priveste depasirea vitezei legale, amenzile au crescut si aici si s-a adaugat suspendarea permisului. Potrivit noului cod rutier, soferii care depasesc viteza legala cu 51 pana la 60 de kilometri pe ora risca vor primi intre 9 si 20 de puncte amenda, sanctiunea maxima fiind de 1.600 de lei, iar cea minima de 850 de lei, alaturi de suspendarea permisului pentru 90 de zile. Depasirea vitezei cu peste 60 de kilometri ora se pedepseste cu 21 pana la 50 de puncte, adica o amenda cuprinsa intre 1.680 si 4.000 de lei, concomitent cu suspendarea permisului de conducere pentru 180 zile. Pentru depasirea vitezei legale cu peste 60 de kilometri soldata cu producerea unor pagube materiale se aplica 51 pana la 120 de puncte, adica o amenda cuprinsa intre 4.080 si 9.600 de lei, alaturi de suspendarea permisului pe un an de zile. In cazul in care exista si victime, permisul este suspendat pe doi ani.

Neacodarea de prioritate si trecerea pe culoarea rosie a semaforului este pedepsita cu suspendarea pe trei luni a permisului si o amenda cuprinsa intre 850 si 1.600 de lei.

Trecerea la nivel cu calea ferata nerespectand semnalele vizuale si acustice este pedepsita cu amenda de 9.600 de lei. Alaturi de tragerea la raspundere a soferilor pentru trecerea pe culoarea rosie a semaforului, cand de fapt totul s-a petrecut pe galben, trecerea la nivel cu calea ferata este principalul punct de abuz al celor de la Politia Rutiera, agentii oprind cu predilectie ultimele masini din sir, considerandu-se din oficiu ca ele nu au respectat semnalele. Procesele se castiga in instanta, pentru ca Politia nu poate dovedi justetea actiunii, neavand filmat momentul considerat a fi incalcat legea. 

Pentru conducerea sub influenta bauturilor alcoolice cu o alcoolemie de 0,2 -0,5 g/l in sange sau 0,15 - 0,25 mg/l alcool pur in aerul expirat amenda este intre 1.680 de lei si 4.000 de lei, alaturi de suspendarea pe 180 de zile a permisului. Pentru imbibatia alcoolica de peste 0,5g/l alcool pur in sange fapta este considerata infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 5 ani. Amenda pentru accidentele produse sub influenta bauturilor alcoolice vin cu o amenda separata, de 9.600 de lei.

In ceea ce priveste transportul minorilor, copiii cu varste de sub trei ani trebuie sa aiba scaune speciale. Copiii cu varste de peste 3 ani si inaltimea de sub 150 de centimetri nu pot lua loc pe scaunul din fata, dar pot fi transportati in spate fara scaune speciale. 

Soferii vor ramane fara permis daca nu isi vor achita amenzile de circulatie. 



Noul Cod Rutier, amenzi si sanctiuni