Motociclism

Lorenzo a obtinut la Silverstone a patra victorie a sezonului

Spaniolul Jorge Lorenzo este de neoprit în sezonul curent al clasei MotoGP, pilotul echipei de uzina Yamaha bifând pe circuitul britanic de la Silverstone a patra victorie din sase posibile.

Desi a plecat din a doua linie a grilei de start, mai precis din pozitia a patra, Lorenzo a reusit o cursa remarcabila si a urcat pas cu pas spre vârful ierarhiei.

In cele din urma campionul mondial din 2010 s-a impus cu un avans de peste trei secunde în fata principalilor sai rivali de la Honda, Casey Stoner si Dani Pedrosa.

Lorenzo a mai câstigat în acest an la Losail, Le Mans si Barcelona.

Alvaro Bautista, surprinzatorul pilot care a obtinut pole position-ul, a ratat de putin podiumul si a încheiat cursa de la Silverstone în pozitia a patra.

Multiplul campion mondial Valentino Rossi (Ducati) a încheiat pe locul noua în nota sa obisnuita fara nicio pretentie la podium.

Ploaia a ocolit traseul britanic si startul s-a dat în conditii de pista uscata, astfel ca americanul Ben Spies de la echipa de uzinp Yamaha a plecat ca din pusca.

Fostul campion mondial din Superbike i-a depasit în debut pe Stoner si Bautista pentru a conduce cursa surprinzator în primele viraje. La polul opus s-a situat Lorenzo, care nu a plecat deloc bine din grila si s-a vazut împins pe locul cinci.

Spaniolul a început sa-si gaseasca rapid ritmul si cu 17 tururi ramase pâna la final începea sa recupereze din deficit. La vârful cursei Stoner punea presiune pe liderul Spies si îl forta pe american sa greseasca.

Spies s-a vazut rapid depasit de Lorenzo si chiar de Bautista, care s-a luptat ca un leu pentru o clasare pe podium.

Lorenzo a câstigat doar pentru a treia oara în cariera la Silverstone. Precedentele victorii au fost obtinute în 2006 (clasa 250cc) si 2010 (MotoGP).

Cu 11 tururi înaintea finlului Lorenzo îi luase deja urma lui Stoner, liderul cursei, si batalia pentru întâietate era iminenta. Doua tururi mai târziu Lorenzo îl depasea pe Stoner în ultimul viraj si se instala decisiv la conducerea cursei.

În timp ce Lorenzo s-a distantat rapid scapând practic în învingator, Stoner, Pedrosa si Bautista au strâns grupul pentru ocuparea locului secund.

Finalul nu a fost lipsit de emotii pentru Lorenzo care a fost foarte aproape de a scapa motocicleta Yamaha de sub control când mai erau doar patru tururi pâna la final. Ibericul si-a strunit la timp herghelia de cai putere si a ajuns pe roti la linia de sosire.

Lorenzo a adunat în clasamentul general un total de 140 de puncte si s-a distantat în fata lui Stoner la un avans de 25 de puncte. Pedrosa este al treilea cu 101 puncte, în timp ce Rossi este doar pe sase cu 58 de puncte.

In alta ordine de idei, cursa clasei Moto2 a fost câstigata de spaniolul Pol Espargaro, care i-a devansat pe i-a devansat pe britanicul Scott Redding (Kalex) si pe spaniolul Marc Marquez (Suter).

În clasamentul general conduce Marc Marquez, cu 102 puncte, urmat de elvetianul Thomas Luthi si de Pol Espargaro (câte 96 de puncte).



Lorenzo a obtinut la Silverstone a patra victorie a sezonului