Formula 1

Vettel castiga in fata lui Alonso in India

Sebastian Vettel s-a impus în Marele Premiu de Formula 1 al Indiei si a obtinut a patra victorie consecutiva în Asia. Fernando Alonso s-a clasat pe locul doi si a limitat pe cât posibil pierderile. Podiumul a fost completat de Mark Webber.

Cum prima linie la start a fost o data în plus monopolizata de cei doi echipieri de la Red Bull-Renault, spectacolul a venit din planul secund al actiunii.

Webber a dat impresia ca a plecat mai bine din grila, dar Vettel a avut întâietate si germanul s-a facut nevazut în fruntea cursei pâna la finalul celor 60 de tururi programate.

Al cincilea în urma calificarilor de sâmbata, Alonso a plecat foarte tare si pe a doua lunga linie dreapta a circuitului i-a atacat si depasit dintr-o singura miscare pe cei doi echipieri de la McLaren.

Manevra spaniolului a fost una spectaculoasa, iar atacul la exterior asupra lui Lewis Hamilton va ramâne unul de referinta pentru sezonului 2012.

Prins la mijloc între cei doi britanici, Alonso a fost depasit de Button si Hamilton în virajul patru de dreapta, pentru ca ulterior sa revina asupra lui Hamilton si sa treaca de acesta.

Între timp Vettel punea secunda dupa secunda si lua un avans care s-a dovedit decisiv în economia rezultatului final. Webber si-a jucat la rândul sau rolul de locotenent perfect si l-a protejat pe coechipierul sau de eventualele atacuri.

Pentru constructorul francez Renault este a 150-a victorie în Formula 1. Cifra rotunda

Button a fost primul dintre pilotii de top care au intrat la boxe pentru singura oprire programata, iar pit stopul l-a scos pe campionul mondial din 2009 de pe podium. Alonso a profitat si a urcat o pozitie pâna pe trei.

Desi nu a reusit în calificari sau în prima parte a cursei sa tina ritmul cu rivalii de la Red Bull, dublul campion mondial si-a dovedit o data în plus maiestria si a scos maxim dintr-un monopost Ferrari înca în suferinta.

Trenul de pneuri hard prins de Alonso si problemele pe care Webber le-a avut cu sistemul KERS au facut ca spaniolul sa-l ajunga din urma pe australian în ultima parte a cursei. Depasirea s-a produs cu 12 tururi înaintea finalului, dupa care ibericul s-a aruncat asupra circuitului în tentativa de a reduce ecartul de peste 10 secunde care îl separa de liderul Vettel.

Din ce în ce mai rapid, Alonso i-a luat pâna la opt zecimi pe tur campionului mondial din 2011, dar nu a fost suficient pentru a se apropia la mai mult de 9.4 secunde, ecartul care i-a despartit pe cei doi la final.

Duelul pentru locul trei dus între Webber si Hamilton a tinut capul de afis în ultimele tururi, dar pilotul de la Antipozi a rezistat cu brio asaltului venit din partea campionului mondial din 2008.

Rezultate Marele Premiu al Indiei:

 1.  Vettel        Red Bull-Renault           1h31:10.744
 2.  Alonso        Ferrari                    +     9.437
 3.  Webber        Red Bull-Renault           +    13.217
 4.  Hamilton      McLaren-Mercedes           +    13.909
 5.  Button        McLaren-Mercedes           +    26.266
 6.  Massa         Ferrari                    +    44.600
 7.  Raikkonen     Lotus-Renault              +    45.200
 8.  Hulkenberg    Force India-Mercedes       +    54.900
 9.  Grosjean      Lotus-Renault              +    56.100
10.  Senna         Williams-Renault           +  1:14.900
11.  Rosberg       Mercedes                   +  1:21.600
12.  Di Resta      Force India-Mercedes       +  1:22.800
13.  Ricciardo     Toro Rosso-Ferrari         +  1:26.000
14.  Kobayashi     Sauber-Ferrari             +  1:26.400
15.  Vergne        Toro Rosso-Ferrari         +     1 tur
16.  Maldonado     Williams-Renault           +     1 tur
17.  Petrov        Caterham-Renault           +     1 tur
18.  Kovalainen    Caterham-Renault           +     1 tur
19.  Pic           Marussia-Cosworth          +     1 tur
20.  Glock         Marussia-Cosworth          +  2 tururi
21.  Karthikeyan   HRT-Cosworth               +  2 tururi
22.  Schumacher    Mercedes                   +  5 tururi

Cel mai rapid tur: Button, 1:28.203

Abandonuri:

De la Rosa    HRT-Cosworth                 41
Perez         Sauber-Ferrari               21


Vettel castiga in fata lui Alonso in India