Formula 1

Se schimba formatul calificarilor in Formula 1

Aflata in cadere libera in ceea ce priveste audientele TV si interesul manifestat de fani in ultimii ani, Formula 1 cauta sa redevina un campionat atractiv si o prima masura a fost luata prin modificarea formatului calificarilor.

Patronii de echipe au votat in unanimitate schimbarea din acest an competitional a formatului calificarilor intr-o intalnire care a avut loc la Geneva.

Astfel, calificarile se vor desfasura tot ca pana acum pe durata a 60 de minute impartite in trei segmente, insa pilotii vor fi pe circuit in fiecare din aceste trei parti pana vor fi eliminati.

Pentru Q1 vor fi alocate 16 minute si dupa primele 7 minute pilotul cu cel mai slab timp va fi eliminat si nu va mai reintra pe circuit pentru restul sesiunii. Dupa aceea la fiecare 90 de secunde cel mai slab pilot va fi eliminat pana cand vor ramane doar 15 competitori in cursa pentru pole position.

Dupa o pauza sesiunea va fi reluata cu partea a doua, asa numitul Q2, pentru alte 15 minute. Dupa primele sase minute va fi eliminat cel mai slab pilot si la fel ca in prima parte la fiecare 90 de secunde se va proceda la eliminarea cate unui alt pilot pana vor ramane opt.

Cei opt ramasi vor lua startul in Q3, partea finala a calificarilor, avand la dispozitie 14 minute. Dupa cinci minute se va proceda la eliminarea celui mai slab pilot si tot asa se va continua la fiecare 90 de secunde incepand din acel moment pana cand vor mai ramane doar doi competitori.

Ultimii doi piloti se vor lupta pentru pole position intr-un interval de 90 de secunde ca intr-o veritabila finala unu contra unu.

Schimbarea formatului calificarilor urmeaza a fi ratificata de Consilului Mondial al Sporturilor cu Motor din cadrul FIA la data de 4 martie.



Se schimba formatul calificarilor in Formula 1