Raliuri

Chilianul Francesco Lopez, eroul etapei a 5-a din Dakar

Pilotul chilian Francesco 'Chaleco' Lopez a castigat, miercuri, etapa a 5-a a Raliului Dakar la categoria moto, in chiar prima mansa desfasurata suta la suta pe teritoriul statului Chile, intre localitatile Copiapo si Antofagasta.
La ghidonul unei motociclete Aprilia, Lopez a fost cronometrat cu timpul de 5 ore, 52 minute si 40 secunde, devansandu-l cu un minut si jumatate pe francezul Cyril Despres de la KTM. Al treilea la finalul mansei a fost un alt reprezentant al Hexagonului, David Fretigne (Yamaha).

Etapa a fost marcata de abandonul francezului David Casteau, invingatorul primei etapei suferind o cazatura la 100 kilometri de final.

De asemenea spaniolul Marc Coma (KTM) a pierdut aproape 40 minute din cauza pneurilor.

In urma acestei etape, Despres si-a consolidat pozitia de lider, cu un avans de aproape 38 minute in fata chilianului Lopez.

Ghinionul lui Peterhansel

De noua ori invingator al Dakarului, legenda vie a acestei competitii Stephane Peterhansel a fost lovit de ghinion, pierzand peste o ora dupa o defectiune aparuta la transmisia motorului sau BMW.

De nesansa francezului au profitat pilotii Volkswagen, etapa fiind castigata de americanul Mark Miller, care isi trece astfel in palmares primul succes in Dakar. Pe podiumul zilei au mai urcat Carlos Sainz si Nasser Al-Attiyah.

Liderul categoriei auto a devenit spaniolul Sainz, cu un avans de 4 minute si 37 secunde in fata lui Al-Attiyah. Peterhansel a cazut pe locul 10, la peste doua ore in urma ibericului.

Schimb de locuri intre Kamazuri

Nicio surpriza la categoria grea a camioanelor, unde Kamazurile au continuat sa faca legea, cu mentiunea ca etapa a fost adjudecata de Kabirov in fata lui Chagin pentru o diferenta infima de doar 19 secunde. Francezul Adua de la Iveco a incheiat al treilea, la peste 37 minute.

Chagin se mentine lider la general in fata lui Kabirov, cei doi rusi fiind despartiti de 26 minute.

Ce urmeaza?

Editia 2010 a Dakarului sud-american continua, joi, cu etapa a 6-a, care va purta caravana aventurierilor pe doua si patru roti intre Antofagasta si Iquique, doua localitati aflate la malul Oceanului Pacific.

Dupa o prima bucata de legatura in lungime de 180 kilometri, pilotii vor rula in regim de speciala nu mai putin de 418 borne.

Onlinesport: Dumitru Stircu


Chilianul Francesco Lopez, eroul etapei a 5-a din Dakar