Efortuna Sport

Avancronica meciului Franta - Belgia sau batalia pentru marea finala

Sursă foto: twitter.com/fifaworldcup

Marti seara de la 21:00 se infrunta Franta si Belgia in prima dintre semifinalele Cupei Mondiale, doua dintre echipele care au convins la aceasta editie a turneului final.

Franta cauta a treia prezenta din istorie in finala Cupei Mondiale, in timp ce Belgia se bucura de cel mai bun parcurs la turneul final din Mexic 86 pana in prezent.

O calificare in marea finala ar fi o premiera pentru Belgia, echipa care a eliminat in runda precedenta multipla campioana mondiala Brazilia.

Victorie Franta
Egal
Victorie Belgia

Daca nu aveti deja un cont la Fortuna, o puteti face aici

Roberto Martinez va fi tentat sa foloseasca sistemul clasic 4-4-2, cu Chadli in locul lui Meunier (suspendat) pe flancul drept al apararii. Pe celalalt flanc ar putea reintra Carrasco.

Alaturi de Lukaku in ofensiva ar urma sa apara De Bruyne sau Hazard, pentru a-i oferi astfel spatii puternicului atacant inca aflat in cursa pentru Gheata de Aur.

La francezi revine Matuidi dupa o suspendare si va intra in locul lui Tolisso, jucator care nu a convins contra Uruguayului.

Pentru francezi Belgia este cel mai intalnit adversar la nivel international. Nu mai putin de 74 de meciuri au existat pana acum intre cele doua echipe nationale. Cu toate acestea, doar doua intalniri la Cupa Mondiala au avut loc, ultima dintre acestea in Mexic 1986.

Franta a castigat toate meciurile disputate contra Belgiei la competitiile majore: 3-1 la Cupa Mondiala din 1938, 5-0 la EURO 84 si in 4-2 dupa prelungiri pentru bronzul Cupei Mondiale din 1986.

Aceasta este a sasea semifinala pentru Franta. Le-a pierdut pe primele trei, in 1958, 1982 si 1986, dar le-a castigat pe ultimele doua, in 1998 si 2006.

Daca scoatem din calcule loviturile de departajare, Franta a pierdut o singura data in ultimele 13 meciuri eliminatorii la Cupa Mondiala (10 victorii si 2 remize).

Belgia a mai fost o singura data in semifinale la Cupa Mondiala, in 1986, cand Maradona marca o dubla in victoria Argentinei, scor 2-0. Belgienii mai au o semifinala de Campionat European pierduta in fata Germaniei Federale pe teren propriu, in 1972, cu 2-1.

O calificare in finala ar fi a doua din istorie pentru Belgia la un turneu major, dupa cea obtinuta la EURO 1980 si pe care a pierdut-o de asemenea in fata Germaniei Federale.

Belgia este neinvinsa in ultimele 24 de meciuri (19 victorii si 5 remize) si au castigat ultimele sapte meciuri.

Echipele probabile

Franta: Hugo Lloris; Lucas Hernandez, Samuel Umtiti, Raphael Varane, Benjamin Pavard; Ngolo Kante, Paul Pogba; Blaise Matuidi, Antoine Griezmann, Kylian Mbappe; Olivier Giroud.

Belgia: Thibaut Courtois; Jan Vertonghen, Vincent Kompany, Thomas Vermaelen, Toby Alderweireld; Yannick Carrasco, Axel Witsel, Kevin De Bruyne, Nacer Chadli; Eden Hazard, Romelu Lukaku​.



Avancronica meciului Franta - Belgia sau batalia pentru marea finala