US Open

US Open 2022: De ce nu mai sunt arbitri de tușă? Acum sunt roboți. Așteptăm și arbitrul de scaun, dar și jucători roboți

Multă lume a observat că la US Open 2022 nu mai există arbitri de tușă și întreabă ce s-a întâmplat.

Pe scurt, au fost înlocuiți cu camere video și tehnologie.

Decizia aparține organizatorilor US Open și a început din 2021, pentru a opri cazurile de covid. Decizia din 2021 de a înlocui oamenii cu tehnologie a fost anunțată a fi una temporară, dar s-a păstrat și în 2022 și, cu siguranță, mai departe de acum înainte. 

În imaginea de mai sus vedem arbitrul uman asistat în partea sa dreaptă de arbitrul robot. Din 2021 a rămas doar colegul robot la datorie, arbitrul uman și-a pierdut jobul.

După ce a izbucnit pandemia în 2020, organizatorii US Open au decis să elimine complet arbitrii de tușă din 2021, pentru a-i proteja de boală, pe ei și pe cei dragi lor. Astfel, temporar, au rămas doar sistemul electronic de linie și tehnologia Hawkeye. Din 2022 totul s-a permanentizat fără alte comentarii sau aduceri aminte, iar arbitrii de linie și-au pierdut joburile nu doar la US Open, dar și la Western și Southern Open.

Mutarea a fost susținută de jucători, care au considerat că multe decizii ale foștilor arbiri oameni erau incorecte, iar noii arbitri roboți nu greșesc niciodată. Și așa este, în 2022 mai mulți jucători au cerut challenge degeaba, pentru că arbitrii roboți avuseseră mereu dreptate. Nadal a fost învins de roboți, dar și alții.

Însă, fanii sunt neaparat de acord și întreabă unde sunt emoția și greșeala umană care făceau jocul, la urma urmei, uman.

Arbitrul de scaun rămâne pe moment om. Așteptăm când acesta va fi înlocuit cu un robot și să vedem cum duce unele certuri cu jucătorii, iar pasul al treilea va fi să se înlocuiască și jucătorii cu roboți care să se miște atât de repede și să lovească atât de repede încât nici să nu se vadă nici mingea și nici mișcarea de pe teren.

Acum avem tehnologie Hawkeye și sistemul electronic de linie, pe gustul jucătorilor. Acestea nu greșesc niciodată și sunt „oneste și eficiente”. Jucătorii, însă, încă mai greșesc, pentru că încă sunt oameni. 

Sistemiul electronic de linie a fost folosit la US Open din 2006, dar mereu în paralel cu arbitrii de tușă și doar pentru a-l ajuta pe arbitrul de scaun. 

Ultimul incident cu arbitrii de tușă la US Open rămâne cel din 2020, când Novak Djokovic a trimis din greșeală o minge către unul dintre aceștia, fiind suspendat din cadrul turneului.

Vadim Cușnarencu



US Open 2022: De ce nu mai sunt arbitri de tușă? Acum sunt roboți. Așteptăm și arbitrul de scaun, dar și jucători roboți