US Open

Rafael Nadal, campion la US Open

Sursă foto: twitter.com/usopen

Spaniolul Rafael Nadal a castigat, duminica noapte, pentru a treia oara in cariera titlul la US Open dupa o finala cu sud-africanul Kevin Anderson.

Nadal s-a impus cu 6-3, 6-3, 6-4 dupa nu meci pe care l-a controlat autoritar de la un capat la altul, fara sa-i fi oferit adversarului nici macar o sansa de break.

Spaniolul are acum 16 titluri de Mare Slem, dintre care trei la US Open dupa cele din 2010 si 2013, de fiecare data castigate dupa finale de patru seturi cu Novak Djokovic. In drumul spre trofeul din 2017 Nadal nu a intalnit nici un jucator de top 20.

In finala, Anderson a reusit o singura data sa ajunga la egalitate atunci cand Nadal a servit, abia in ultimul game al partidei, pe care oricum spaniolul l-a castigat.

Anderson nu a reusit de altfel nici un break, pe cand Nadal a bifat 4, doua in primul set si cate unul in urmatoarele.

Efortul lui Anderson a fost unul evident, dar nu a putut opri jocul foarte bun al lui Nadal. Bazat pe un serviciu puternic, sud-africanul a aratat in rest un joc stangaci. Nu a putut returna serva lui Nadal si a gresit multe mingi in schimburile mai lungi, parand deseori doar un amator.

Doua break-uri au facut diferenta in primul set, dupa ce Anderson s-a chinuit sa-si mentina serviciul pana la 3-3.

Nadal a rupt echilibrul in game-ul sase al setului secund (4-2), pentru a incepe de asemenea cu break actual al treilea.

Spaniolul comis doar 11 erori nefortate, in timp ce Anderson a facut nu mai putin de 40 de erori neprovocate de adversar.

La capitolul game-uri pe propriul serviciu Nadal a fost de netrecut in finala. Doar 14 puncte a cedat spaniolul in cele 14 game-uri in care a servit. O performanta cu adevarat impresionanta.

Pentru Nadal este al 16-lea titlu de Mare Slem din cariera si al treilea obtinut la US Open, unde a mai castigat in 2010 si 2013, de fiecare data dupa meciuri de patru seturi in finala cu Novak Djokovic, marele absent din 2017.

Acesta este al patrulea an in care Nadal cucereste cel putin doua titluri majore, dupa ce in 2010 castiga trei turnee de Mare Slem, iar in 2008 si 2013 cate doua. Nadal a disputat trei finale de Grand Slam in acest an si a castigat doua, la Roland Garros in fata lui Stan Wawrinka si acum la US Open impotriva lui Kevin Anderson, un jucator care niciun moment nu s-a ridicat la nivelul finalei. Nadal a pierdut la inceputul anului trofeul de la Australian Open dupa un ultim act de cinci seturi cu Roger Federer.

Spaniolul ajunge la cota 74 de turnee castigate in cariera, fiind al doilea in ierarhia jucatorilor in activitate, dupa Federer cu 93 de turnee in palmares. Cei doi sunt depasiti la acest capitol doar de Jimmy Connors (109) si Ivan Lendl (94).

Distributia titlurilor de Mare Slem castigate de Nadal:

1 - Austrailan Open

10 - Roland Garros

2 - Wimbledon

3 - US Open

Doar Federer (19) are mai multe titluri de Mare Slem decat Nadal (16), in timp ce in spatele celor doi urmeaza Pete Sampras (14), Novak Djokovic si Roy Emerson (12).



Rafael Nadal, campion la US Open