US Open

Nadal il invinge pe Djokovic in finala de la US Open

Rafael Nadal este noul campion de la US Open dupa ce l-a invins in finala programata in noaptea de luni spre marti pe liderul mondial Novak Djokovic.

La capatul unui sezon fenomenal pe hard in care nu a pierdut niciun meci, Nadal s-a impus in patru seturi in fata unui Djokovic care a gresit foarte mult pentru a putea emite pretentii la un asemenea nivel.

Sarbul a comis nu mai putin de 53 de erori nefortate de-a lungul meciului, spre deosebire de cele doar 20 de puncte facute cadou de Nadal.

La fel de adevarat este ca Djokovic a fost mai agresiv decat Nadal si a reusit 46 de puncte castigatoare fata de cele doar 27 adunate de Nadal.

"Sunt dezamagit pentru ca este o finala, dar a fost un privilegiu sa ma lupt pentru unul dintre cele mai importante trofee din tenis. Rafa a fost mai bun si a meritat sa castige", a declarat Djokovic dupa finala.

La randul sau, campionul Rafael Nadal a declarat: "Doar cei din echipa mea stiu ce inseamna pentru mine acest trofeu. Nimeni in afara de Novak nu ma impinge sa joc la un asemenea nivel".

Nadal a inceput foarte motivat finala cu Djokovic si in al doilea game pe serviciul advers spaniolul reusea primul break al intalnirii. Nadal s-a distantat la 4-2 si apoi la 5-2 cu un break la zero, pentru a inchide setul dupa 42 de minute.

Un prim set dominat de Nadal care a comis doar patru erori nefortate. De cealalta parte, Djokovic s-a intrecut in erori si i-a facut adversarului sau nu mai putin de 14 puncte cadou.

Djokovic a intrat mult mai motivat in setul al doilea. Si-a castigat rapid primul game de serviciu, dupa care a pus presiune pe Nadal. Spaniolul s-a chinuit sa egaleze si a facut-o in cele din urma, dar nu inainte de a salva trei sanse de break.

Primul break al lui Djokovic avea sa vina in game-ul sase la 4-2 dupa un schimb de mingi antologic care a numar un raliu de 54 de lovituri. Nadal a cedat primul si a trimis mingea in plasa fileului.

Nadal a raspuns imediat cu break in game-ul care a urmat, dar ulterior nu a izbutit sa profite de avantajul propriului serviciu pentru a egala scorul dupa opt game-uri. Djokovic a obtinut un nou break oferindu-si astfel sansa de a servi pentru egalitate la seturi.

Astfel, dupa o ora si 40 de minute de la primul serviciu, Djokovic si Nadal erau din nou la egalitate.

Liderul mondial a continuat sa domine jocul pana la jumatatea setului al treilea. Un break in chiar primul game i-a adus sarbului un ascendent moral in fata unui Nadal intrat intr-o vizibila eclipsa de idei.

Nadal s-a remontat cum a demonstrat-o de alte atatea ori si dupa sase jocuri scorul redevenea egal. Spaniolul si-a luat break-ul inapoi, trecand apoi la conducere cu 4-3 pentru prima data dupa finalul primului set.

Game-ul noua al setului al treilea a fost de departe jocul decisiv al finalei. Djokovic a avut 40-0 pe serviciul lui Nadal, dar acesta din urma a recuperat formidabil si a castigat game-ul cu un smash in urma caruia s-a eliberat nervos de toata energia acumulata anterior.

Pe val dupa aceasta reusita de senzatie, Nadal a continuat sa forteze si a obtinut un nou break prin care a revenit la conducere dupa trei seturi.

Djokovic a cazut complet in setul al patrulea si Nadal s-a impus dupa un 6-1 fara istoric.

Pentru Nadal este al doilea titlu din cariera la US Open, dupa cel obtinut in 2010, si al 13-lea de Mare Slem. Nadal a mai castigat in acest an turneul de la Roland Garros revenit in circuit dupa noua luni de inactivitate.

3.6 milioane de dolari a castigat Nadal la finalul US Open, dintre acestia un milion fiind bonusul oferit de Federatia Americana de Tenis pentru prima pozitie ocupata in US Open Series, seria de turnee pregatitoare pentru marele turneu de la Flushing Meadows.



Nadal il invinge pe Djokovic in finala de la US Open