US Open

Iga Swiatek, campioana la US Open

Sursă foto: US Open Twitter

Lidera mondiala Iga Swiatek a castigat finala de la US Open contra lui Ons Jabeur, cu 6-2, 7-6, si obtine al treilea titlu de Mare Slem din cariera.

Swiatek a inceput finala in forta si s-a distantat rapid la 3-0, cu break in game-ul al doilea.

Doar doua puncte a cedat poloneza in primele trei game-uri ale meciului.

La 3-1 Swiatek si-a pierdut in premiera serviciul, dar Jabeur n-a reusit sa profite de momentul de slabiciune al adversarei.

Swiatek a facut imedia re-break si apoi a sprintat spre 5-2 in urma unui game solid de serviciu.

Cu un prim serviciu la doar 44% din total, Jabeur a fost victima sigura pentru agresivitatea liderei mondiale.

Dupa 29 de minute de la primul serviciu Swiatek avea primele mingi de set, ambele pe serviciul lui Jabeur.

Tunisianca a jucat cu mingea a doua si a incercat sa dicteze ritmul din spatele terenului. Swiatek s-a aparat insa fara eroare si a inchis setul profitand de o minge trimisa de Jabeur in fileu.

Un prim set in care tunisianca a avut un procentaj incredibil de slab la punctele castigate cu primul serviciu (20%).

A fost doar al doilea set pierdut de Jabeur la editia din acest an a US Open, dupa meciul cu Shelby Rogers din turul al treilea, cand a revenit de la 0-1 la seturi.

Setul secund a inceput cu Jabeur ceva mai agresiva. Tunisianca a urcat mai mult la fileu, dar chiar si asa n-a reusit sa salveze sansele de break aparute intr-un game al doilea extrem de lung.

Jabeur a incercat tot arsenalul de lovituri, inclusiv reverul care l-a facut celebru in anii 90 pe americanul Michael Chang, insa Swiatek a gasit raspuns la orice a venit din partea cealalta a fileului distantandu-se la 3-0 cu o contra pe linie.

Moment important la 0-3 pe serviciul lui Jabeur. Aceasta a salvat trei mingi de break agatandu-se sa ramana in set si meci.

In game-ul imediat urmator Jabeur a recuperat break-ul si dintr-odata dadea semne ca poate rasturna meciul in favoarea ei.

S-a ajuns la 4-4 scor la care Jabeur a ratat trei sanse de break.

La 6-5 Swiatek a irosit la randul sau prima minge de meci. Jabeur a salvat si totul s-a decis la tie-break in favoarea polonezei care castiga al treilea Grand Slam, dupa Roland Garros in 2020 si 2022.

Swiatek si Jabeur se mai intalnisera de patru ori inaintea finalei de la US Open, scorul fiind egal.

Ultima oara Swiatek o invinsese pe Jabeur in finala de la Roma chiar in acest an, cu un categoric 6-2, 6-2, dupa doua victorii ale tunisiencei in 2021, la Cincinnati si Wimbledon.



Iga Swiatek, campioana la US Open