US Open

Flavia Pennetta, campioana la US Open

Afacerea italiana din finala turneului feminin de la US Open a fost transata de Flavia Pennetta in favoarea ei dupa un meci de doua seturi cu Roberta Vinci, prietena ei din perioada junioratului.

Cea mai neasteptata finala de Mare Slem din tenisul feminin al ultimilor ani a fost castigata, cu 7-6 (4), 6-2, de Pennetta, jucatoarea care a fost mai proaspata din punct de vedere fizic.

Pennetta ajunge astfel la 33 ani sa puna mana pe primul ei titlu de Mare Slem din cariera, dupa ce a eliminat pe traseu doua jucatoare din Romania. Pe Monica Niculescu in turul secund si pe Simona Halep, fara drept de apel, in semifinale.

Primul set al finalei a contat cu adevarat, un set in care Pennetta a condus cu 4-2 la un moment dat. Vinci a intors rezultatul si a preluat conducerea, cu 5-4. Pennetta a egalat si s-a intrat in prelungiri, setul fiind in cele din urma transat la tie-break.

Primele 15 minute ale setului secund au fost decisive pentru soarte finalei, Pennetta distantandu-se rapid la 4-0 cu doua break-uri in fata.

Vinci a recuperat un break si s-a apropiat la 2-4, dar Pennetta n-a lasat sa-i scape victoria din mana devenind doar a doua italianca din istorie care triumfa intr-un turneu de Mare Slem.

Francesca Schiavone in 2010 la Roland Garros dupa o finala cu Samantha Stosur din Australia este cealalta italianca invingatoare intr-un Grand Slam.

Italia mai are trei titluri de Mare Slem la masculin, toate la Roland Garros, prin Nicola Pietrangeli in 1959 si 1960, respectiv Adriano Panatta in 1976.

Tot statistica ne arata ca Flavia Pennetta este campioana cu cele mai multe meciuri de Mare Slem disputate inaintea obtinerii trofeului (49). Noua campioana de la US Open a devansat-o la acest capitol pe Marion Bartoli, jucatoarea din Franta care disputase 47 de meciuri inaintea obtinerii titlului de la Wimbledon in 2013. Jana Novotna, campioana de asemenea la Wimbledon in 1998, a disputat 45 de meciuri inaintea victoriei de Grand Slam.

De asemenea, Pennetta devine prima jucatoare dupa Victoria Azarenka in 2012 care obtine cel dintai titlu de Mare Slem in tenisul feminin intr-o perioada dominata de Serena Williams si Maria Sharapova la acest nivel.



Flavia Pennetta, campioana la US Open