In ultima saptamana mai multe incidente ajunse in presa au adus in centrul atentiei dronele - echipamentele aeriene echipate cu camere video.
In week-end, o drona a cazut pe stadionul de fotbal al Universitatii din Kentucky (SUA) in timpul unei festivitati ce preceda un meci. Nimeni nu a fost ranit, iar administratorii unitatii de invatamant l-au adus in sedinta pe posesorul dronei, un student.
Incidentul a acut loc la doua zile dupa ce un meci de tenis din cadrul unui turneu de importanta maxima, US Open, a fost intrerupt tot din cauza unei drone.
Joi, partida dintre Flavia Pennetta si Monica Niculescu a fost intrerupta din cauza unei drone care a aterizat intr-o zona goala a arenei Louis Armstrong Stadium. Nimeni nu a fost lovit sau ranit, iar incidentul nu a oprit-o pe Pennetta sa o invinga cu 6-1 6-4 pe jucatoarea noastra.
Operatorul acelei drone a fost arestat si acuzat de neglijenta in operarea unei drone in spatiul public al orasului New York, in afara unei zone prestabilite, conform Departamentului Politiei din New York citat de CNN.
La US Open, dronele se afla pe lista obiectelor interzise in cadrul Complexului National de Tenis, alaturi de mancare, rucsacuri, rachete de tenis si bete pentru pozat selfie. La fel si in cazul complexului universitar din Kenucky, dronele erau permise in campus.
Incidentele in care sunt implicate dronele devin din ce in ce mai dese, iar in SUA exista mari presiuni pentru ca folosirea acestor aparate sa fie legiferata separat si prioritar. Ele nu pot fi considerate jucarii pentru copii, s-au dezvoltat si au ajuns obiecte sofisticate. Discutia nu are loc doar in SUA, ci si in Europa. La acest moment, presiunea nu este atat de mare in Romania pentru ca nu exista multi proprietari de drone care sa apara prin parcuri, la evenimente sportive sau concerte.
Dronele vin echipate din fabricatie cu camere video de mare rezolutie sau contin un sistem performant (cum ar fi Gimbal) la care se pot atasa camere foarte bune, gen GoPro. Dronele pot fi operate de unul sau mai multi oameni, pentru a creste raza de actiune. Li se poate atasa, daca nu deja detin, un echipament care le mareste raza de actiune la kilometri intregi, practic o drona poate fi radiocomandata fara ca aceasta sa se mai afle in raza vizuala a celui care o controleaza, ceea ce poate genera situatii dificile in operare, mai ales daca echipamentul ramane departe fara baterie si cade intr-un loc aleatoriu in drumul spre baza.
La acest moment, o drona poate trece peste o curte sau peste o cladire, inregistrand imagini, fara a putea fi oprita legal, generand discutii si despre confidentialitate, pe langa cele de siguranta.
Din ce in ce mai multe voci afirma ca operarea acestor aparate de persoane fara pregatire aviatica poate pune vieti in pericol, iar normal ar fi ca dronele sa poata fi folosite dupa un instructaj oficial si nu dupa o pregatire lasata la voia intamplarii.