US Open

Alcaraz merge în finală la US Open și poate deveni cel mai tânăr număr 1 mondial. Adversarul Ruud a câștigat un schimb de 55 de mingi (video)

Sursă foto: Twitter.com/RFEtennis

Dacă acum un an de zile am fi spus că la US Open va fi o finală între un mare talent spaniol de 19 ani și un norvegian, toată lumea ar fi râs. Însă, aceasta este realitatea. Finala are loc duminică seară de la ora 23:00.

Carlos Alcaraz (19 ani) l-a învins pe favoritul local Frances Tiafoe cu 6-7(6), 6-3, 6-1, 6-7(5), 6-3. Tiafoe a devenit primul american de culoare calificat într-o semifinală de Mare Șlem, după Arthur Ashe.

Alcaraz a câștigat al treilea meci consecutiv de cinci seturi la US Open, după cel din „optimi” cu Cilic și cel din sferturile de finală cu Sinner. A jucat aproape 14 ore în aceste trei meciuri. Cu toate acestea, nu a arătat slăbiciune fizică nici un moment în semifinala de sâmbătă dimineață.

La finalul partidei, ca și cu Nadal, Tiafoe a venit în cealalătă jumătate de teren pentru a-și felicita adversarul. Dacă Nadal l-a îmbrățișat scurt pe Tiafoe, din mers, și a dat scurt din cap fără să îi adreseze nici un cuvât și a trecut de el ca și cum nu ar fi fost acolo, Alcaraz a fost mult mai deschis și mai călduros.

Alcaraz este singurul jucător din ATP care în acest an a adunat 50 de victorii. El este al doilea cel mai tânăr jucător care ajunge într-o finală de US Open, după Pete Sampras, în Open Era.

Spaniolul este redutabil în punctele lungi. La  US Open a câștigat în proporție de 67% punctele care au avut peste cinci schimburi de mingi.

Câștigătorul finalei va deveni numărul 1 mondial. Dacă Alcaraz va triumfa, va deveni cel mai tânăr număr 1 mondial din istoria tenisului masculin, de la instituirea sistemului actual de punctaj, început în 1973.

Celălalt finalist este norvegianul Casper Ruud (23 de ani).

Ruud se află la a doua finală de Mare Șlem a carierei și a doua din 2022 după cea de la Roland Garros. El este redutabil la schimburile lungi de mingi, acolo unde și Alcaraz are un atu. Ruud a câștigat în semifinala cu Karen Khachanov un punct vital, care a totalizat 55 de schimburi de mingi. S-a întâmplat la scorul de 6-5 în tiebreakul primului set. Acest punct se poate vedea mai jos.



Alcaraz merge în finală la US Open și poate deveni cel mai tânăr număr 1 mondial. Adversarul Ruud a câștigat un schimb de 55 de mingi (video)