US Open

Alcaraz câștigă US Open și devine cel mai tânăr număr 1 mondial

Carlos Alcaraz a câștigat luni dimineață turneul US Open și a urcat pe numărul 1 ATP, devenind la vârsta de 19 ani cel mai tânăr lider mondial din istoria tenisului masculin.

Spaniolul l-a învins lejer în finală pe norgegianul Casper Ruud (23 de ani), 6-4 2-6 7-6 (7-1) 6-3. Acesta din urmă a pierdut a doua finală de Mare Șlem a carierei.

Alcaraz a devenit cel mai tânăr câștigător al unui turneu de Mare Șlem după Rafael Nadal la Roland Garros în 2005. El este și al doilea cel mai tânăr câștigător de la US Open după Pete Sampras în 1990.

Este cel mai tânăr număr 1 mondial de la începerea actualului format al clasamentului ATP din 1973, la vârsta de 19 ani și 4 luni. Primul număr 1 mondial din istorie a fost românul Ilie Năstase, în 1973, care a stat 40 de săptămâni, urmat de Jimmy Connnors care a totalizat 268 de săptămâni.

„Am visat de când eram mic să fiu numărul 1 în lume, să fiu campion”, a spus Alcaraz după meci. 

Alcaraz pare să fie la doar 19 ani jucătorul complet, însă antrenorul său Juan Carlos Ferrero a afirmat că acesta și-a atins doar 60% din potențial.

În drumul spre finală, Alcaraz a jucat trei partide consecutive de cinci seturi, printre care și a doua cea mai lungă din istoria US Open cu Sinner, care a fost și meciul terminat la cea mai târzie oră din istoria turneului american, la 2.50 dimineața.

Aparent un specialist pe zgură, Alcaraz a demonstrat că poate performa și pe suprafețe dure și, în următorii ani, ar putea merge pe urmele lui Rafael Nadal cu cele 22 de titluri ale sale de Grand Slam.

Performanța sa este cu atât mai mare cu cât în ultimii 30 de ani jucătorii foarte tineri nu au mai reușit performanșa notabile, din cauza ridicatelor cerințe fizice din tenis. Ultimii adolescenți care câștigau turnee de Mare Șlem au fost Boris Becker, Michael Chang sau Matts Wilander. După aceștia a mai venit Rafael Nadal, dar Novak Djokovic a luat primul Grand Slam la 20 de ani, iar Roger Federer la 21 de ani.



Alcaraz câștigă US Open și devine cel mai tânăr număr 1 mondial