Au venit de la mii de kilometri depărtare pentru a reprezenta România la judo și succesele nu întârzie să apară. Amanda Zuaznabar-Torres și Thalia Castellano Narino, legitimate la Rapid, au cucerit medaliile de bronz la Open-ul European de la Sarajevo și sunt pregătite acum să-i fie antrenor pe tatami pentru Marius Șumudică, tehnicianul echipei de fotbal.
Legitimate la Rapid, unde sunt antrenate de Marius Stanciu, Marian Maria și Cristian Pintrijel, cubanezele nu puteau rata ocazia de a merge la un meci pe stadionul Giulești.
Amanda a fost impresionată de atmosferă și spune că nu s-ar da în lături să-l învețe judo pe antrenorul Marius Șumudică.
„Am fost o dată pe stadion. A fost frumos. Pe antrenor cred că l-aș învăța judo” - Amanda Zuaznabar-Torres, componentă a lotului național de judo.
În vârstă de 23 de ani, Amanda Zuaznabar-Torres a venit în România în 2021 și a cucerit deja a treia medalie pentru țara noastră la categoria 63 kg. Concursul de la Sarajevo a fost penultimul pentru ea din 2024, pentru că va mai concura la Grand Slam-ul de la Tokyo.
„Am venit în România în 2021, când aveam 20 de ani. La Sarajevo a fost greu, dar bine, am luat medalie și sunt fericită. E a treia medalie pentru România. Am mai luat la Europene și la același concurs anul trecut. Anul ăsta mai merg la Grand Slam în Tokyo, un concurs foarte greu, complicat, dar mergem să luăm medalie pentru România. Vreau să ajung la Jocurile Olimpice, să câștig medalie în 2028 și mă antrenez pentru asta” - Amanda Zuaznabar-Torres, componentă a lotului național de judo.
De trei ani în țara noastră, Amanda vorbește deja foarte bine limba română, însă spune că nu i-a fost deloc ușor. Nici cu limba, nici cu adaptarea.
„A fost greu: limba, e frig aici, e zăpadă. Acolo în Cuba nu e, e cald tot timpul, nu există zăpadă, nici frig. Și mâncarea, totul e diferit. Prima dată am văzut zăpadă la Brașov, eram acolo pentru antrenament și a fost greu, foarte greu. Și limba română e grea, gramatica e grea” - Amanda Zuaznabar-Torres, componentă a lotului național de judo.
Judoka mărturisește că atunci când a venit în țară, s-a avântat în necunoscut.
„Nu știam nimic de România. Auzisem de Dracula, dar nu știam că e aici, în România. Am fost la castel. E interesant” - Amanda Zuaznabar-Torres, componentă a lotului național de judo.
Amanda nu a văzut doar zăpadă pentru prima dată în România. Tot aici, l-a văzut pentru prima dată pe Moș Crăciun și a împodobit un brad!
„În Cuba nu e Moș Crăciun. Știm de el, dar nu avem, cu comunismul. Îmi place aici. A fost frumos cu lumină, mâncare, cu tot. Am împodobit bradul, mi-a plăcut. În Cuba nu avem. Se face doar mâncare, cu familia, nu ca aici” - Amanda Zuaznabar-Torres, componentă a lotului național de judo.
Ca și pentru colega ei, și pentru Thalia zăpada a fost una dintre principalele adversare ale adaptării cu România.
„Eu știam zăpada dinainte, pentru că am fost în Franța înainte de a veni în România, să mă antrenez. Dar adevărul e că a fost șocant, a fost frig. A fost șocant, pentru că în Cuba e cald, iar aici temperatura era foarte rece. Acum m-am acomodat, mă protejez de frig și port palton, cizme” - Thalia Castellano Narino, componentă a lotului național de judo.
Sarmalele, mâncarea preferată
Chiar dacă spune că mâncarea din Cuba i se pare mai bună decât cea de aici, Amanda are un fel favorit.
„Sarmalele îmi plac foarte mult. Nu știu să fac. Le-am dat și lor rețeta, dar nu e așa bun cum se face aici. Totuși, e mai bună mâncarea în Cuba” - Amanda Zuaznabar-Torres, componentă a lotului național de judo.
În vară, Amanda a reușit să ajungă din nou acasă după aproape trei ani. A stat la Havana o lună și a fost o perioadă plină de emoție.
„În iulie am fost acasă. O lună. A fost emoție, cu mama, cu tata. A fost prima dată. Nu am mai fost de doi ani și 9 luni. E foarte greu cu dorul de casă” - Amanda Zuaznabar-Torres, componentă a lotului național de judo.
Ca orice sportiv, și Amanda are superstiții.
„Intru cu piciorul drept și înainte de concurs trebuie să mă uit unde mă bat. Ascult o melodie să mă concentrez. Reggeton, în spaniolă. Eu cânt doar la baie, când fac duș. Nu se aude frumos. Nu prea știu să dansez salsa. Băieții din România sunt mai frumoși decât cubanezii” - Amanda Zuaznabar-Torres, componentă a lotului național de judo.
Thalia Castellano, prima ei medalie pentru România
Cea de-a doua cubaneză care a scris istorie pentru România, Thalia Castellsno Narino (22 de ani), s-a aflat, la Sarajevo, la a doua competiție din carieră pentru România.
Concurentă la +78 kg, ea a mai fost prezentă la Malaga, la începutul lunii, acolo unde a ocupat locul 5. Acum, și-a îmbunătățit rezultatul, venind acasă cu medalia de bronz.
„A fost foarte bine, cred că puteam obține un rezultat și mai bun. Dar a fost destul de bine, cel puțin am luat medalia de bronz. Cred că e un început bun. E a doua competiție internațională, am mai fost la Malaga, la începutul lunii. O sa fie mai bine pe viitor. Au fost multe emoții. De doi ani nu am concurat, dar am putut să-mi țin emoțiile în frâu” - Thalia Castellano Narino, componentă a lotului național de judo.
După cum recunoaște, cubaneza a venit în România cu un singur vis: acela de a deveni campioană olimpică.
„Visul meu e visul pe care îl are orice sportiv. Să fiu campioană olimpică, mondială, europeană” - Thalia Castellano Narino, componentă a lotului național de judo.
Rezultate bune la Openul european din Bosnia
La Openul European de judo de la Sarajevo, România a participat cu 15 judoka, 10 la masculin şi 5 la feminin. La competiţie s-au aliniat 161 de judoka din 23 de ţări, 104 la masculin şi 57 la feminin. Reprezentanții țării noastre au reușit să cucerească la Sarajevo patru medalii, toate de bronz.
La feminin, în limitele categoriei 63 kg, Amanda Zuaznabar-Torres a fost învinsă în sferturi de Laura Vazquez Fernandez (Spania), dar în recalificări a învins-o pe Kamila Badurova (Rusia). În meciul decisiv pentru medalia de bronz a trecut de Brigitta Varga (Ungaria).
La +78 kg, Thalia Castellano Narino a ajuns până în semifinale, unde a fost învinsă de bosniaca Lana Bjelica. În finala pentru bronz, Thalia a învins o altă româncă, pe Daria Tudorache.
La masculin, medaliile au fost obținute de Bogdan Petre (100 kg) şi de Darius Dobre (+100 kg). Bogdan Petre (19 ani) a fost învins în sferturi de slovenul Gal Bertalanic Zizek, dar în recalificări s-a impus în faţa austriacului Michael Niederdorfer. Apoi, în finala pentru bronz, a dispus de un alt sloven, Marko Vrhovnik.
La categoria +100 kg, Darius Dobre (19 ani) l-a învins pe sârbul Aleksandar Kalabic în sferturi, dar a pierdut semifinala cu cipriotul Giannis Antoniou. A cucerit bronzul după ce l-a învins în „finala mică” pe un alt român, Eduard Şerban.