Tenis

Specialist german: Roxadustatul este eliminat din organism între 63 și 105 de ore

Am dorit să aflu mai multe despre substanța Roxadustat, cea cu care a fost testată pozitiv Simona Halep și l-am contactat pe un doctor german, care a realizat un studiu legat de aceasta. El a oferit mai multe detalii despre modul în care Roxadustatul este eliminat din organism.

Am găsit un studiu relevant despre Roxadustat, al căruit autor este Frieder Keller, absolvent al Facultății de Medicină, Farmacologie Clinică și Farmacoepidemiologie din cadrul Universității din Heidelberg, Germania, actualmente doctor nefrolog în cadrul Departamentului Medical 1 și Institutul pentru Fitoterapie și Farmacologie Clinică, Spitalul Universitar din Ulm, Germania.

M-a interesat, citind studiul, să determin perioada în care organismul uman elimină Roxadustatul. Deși în studiu exista un capitol special, nu am înțeles complet și l-am contactat pe dr. Keller pentru lămuriri, mulțumindu-i și pe această cale pentru amabilitate și detaliile oferite.

Astfel, la întrebarea cât timp durează ca organismul să elimine Roxadustatul, dr. Keller a afirmat că este nevoie de „6,6 ori de înmulțit cu durata de înjumătățire pentru a elimina 99% din substanță”.

Cum durata de înjumătățire este cuprinsă între 9.6 și 16 ore, așa cum menționează studiul, dr. Keller a confirmat calculul , rezultând că un organism sănătos elimină Roxadustatul într-un interval de 63 până la 105 ore.

Mi se pare interesant de știut acest lucru și voi spune și de ce.

Simona Halep a realizat un test antidoping, așa cum avocații săi au declarat, pe data de 26 august, fiind totul bine. Pe data de 29 a realizat testul care a ieșit pozitiv.

Bazat pe datele de eliminare din testul medical menționat mai sus, se poate afirma că, dacă Halep ar fi consumat Roxadustat după testul de pe 26, pe data de 29 ar fi trebuit să fie „curată”. Avea șanse ca (1) să nu mai fie controlată și (2) să fi eliminat deja substanța, pentru că se afla undeva la 100 de ore aproximativ după un eventual consum, la limita maximă de eliminare. Așa cum am scris mai sus, Roxadustatul este eliminat într-un interval de 63 până la 105 ore, conform studiului medical.

Există și varianta să fi ingerat substanța prin sabotaj. Roxadustatul să fi fost plasat de cineva în mâncare sau băutură. Sau este posibil ca cineva să îi fi contaminat chiar probele A și B, după ce au fost prelevate. Pe baza duratei de înjumătățire sau pe baza procesului de eliminare a substanței din organism, se poate estima când a avut loc momentul contaminării, ceea ce este foarte important. În acest caz, Simona Halep, care se consideră nevinovată, trebuie să deschidă o plângere penală și o anchetă care să stabilească momentul estimat al contaminării, pentru a merge pe fir și a strânge cercul potențialelor persoane care i-au pus viața și cariera în pericol. 

Dacă este nevinovată, Halep trebuie să deschidă această anchetă, orice om nevinovat așa ar proceda. Și trebuie să se afle și valorile de contaminare cu Roxadustat, cantități contradictorii la acest moment.

Indiferent cine vine să jure că Simona Halep nu s-a dopat, am mai spus-o zilele trecute, nu aduce nici o valoare în proces, ci doar punctează la impresia artistică pentru publicul de pe Instagram. Nu se va întoarce verdictul. Sunt și celebrele versuri ale autorului anonim: „El se jură că nu fură și l-am prins cu rața-n gură”, acolo se vor încadra Cahill și Mouratoglu. 

Simona Halep este nevinovată până la aflarea verdictului.

Vadim Cușnarencu



Specialist german: Roxadustatul este eliminat din organism între 63 și 105 de ore