Tenis

Simona Halep, pocnită cu 4 ani de suspendare, în cazul de dopaj. Comunicatul oficial. Motivul suspendării: „Cel mai probabil dopajul”

Simona Halep (31 de ani) a primit o suspendare de 4 ani în cazul de dopaj, conform anunțului făcut de Agenția Internațională de Integritate a Tenisului (ITIA). Este cea mai mare posibilă, conform regulamentelor, decizia fiind luată de Tribunalul Sports Resolutions. Această decizie nu este definitivă, iar dubla campioană de Grand Slam are opțiunea de a face apel la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS). Modul în care este redactat comunicatul aduce aminte de redactorii și orchestratorii pandemiei, cei care au anunțat mereu lucruri probabile, toate minciuni, în baza cărora s-au luat decizii radicale, fără a lua în calcul alte probabilități.
Halep, după „doza” de suspendare: „126 de pagini de raport. Doi din trei experți și-au schimbat brusc opinia în favoarea acuzațiilor ITIA”

Este corectă suspendarea pe 4 ani a Simonei Halep? Expiră 12.09.2028, 20:19

Simona Halep a jucat ultimul său meci pe data de 29 august 2022 în primul tur de la US Open, unde a înregistrat o înfrângere. Suspendată temporar în urma unui caz de dopaj, sportiva din Constanța a primit marți verdictul dur din partea Tribunalului Sports Resolutions: 4 ani de suspendare.

ITIA afirmă că au existat două motive pentru suspendare: „substanța interzisă roxadustat, la US Open 2022” și „iregularitățile din pașaportul său biologic”. Mai exact:
1. prezența roxadustatului în proba de urină colectată pe 29 august 2022 la US Open 
2. folosirea unei substanțe sau unei metode interzise pe durata anului 2022, rezultat bazat pe colectarea a 51 de probe de sânge oferite de jucător prin programul antidoping. 

Până aici erau toate bune și frumoase. Însă, concluzia experților este șocantă:Concluzia a fost că „cel mai probabil dopajul” este explicația pentru iregularitățile găsite în cazul - se afirmă în comunicatul ITIA.

Așadar, ea fost suspendată pentru că este „probabil” să se fi dopat. Dar, la fel, este probabil să nu, chiar dacă unii au considerat șansa mai mică, ea există. Atunci cum poți condamna un om pe o probabilitate? Dacă există dubiu, acesta trebuie tranșat în favoarea celui acuzat, nu a acuzatorului.

Suspendarea Simonei Halep va expira pe data de 6 octombrie 2026. În acel moment, Halep va fi în vârstă de 35 de ani. Dacă rămâne așa, cariera sa este terminată și într-un mod urât, cel mai urât posibil.

Ea a ieșit după US Open 2023 din clasamentul WTA, după ce a pierdut ultimele puncte cu care mai rămăsese din 2022.

Iată comunicatul oficial al ITIA legat de suspendarea Simonei Halep:

ITIA confirmă că un tribunal independent a suspendat-o pe Simona Halep pentru o perioadă de 4 ani, din cauza încălcării Programului Anti-Doping. Dubla campioană de Grand Slam, în vârstă de 31 de ani, a fost găsită vinovată pentru două încălcări separate. Prima, cu substanța interzisă roxadustat, la US Open 2022. A doua este legată de iregularitățile din pașaportul său biologic. 

Tribunalul Independent Sports Resolutions, întrunit pe 28 și 29 iunie 2023 la Londra, a ascultat opiniile specialiștilor și pe cele ale reprezentanților lui Halep. Halep în persoană a prezentat dovezi în fața curții. Pe 11 septembrie 2023, tribunalul a confirmat că a găsit-o vinovată pe jucătoare pentru încălcarea a două articole:

- prezența roxadustatului în proba de urină colectată pe 29 august 2022 la US Open 
- folosirea unei substanțe sau unei metode interzise pe durata anului 2022, rezultat bazat pe colectarea a 51 de probe de sânge oferite de jucător prin programul antidoping. 

Tribunalul a transmis că nu există niciun motiv să pună sub îndoială concluzia unanimă la care au ajuns cei 3 experți. Concluzia a fost că „cel mai probabil dopajul” este explicația pentru iregularitățile găsite în cazul lui Halep.

Tribunalul a ascultat argumentul Simonei Halep, că un supliment ar fi fost contaminat, dar asta nu ar fi putut determina volumul de roxadustat prezent în proba pozitivăSimona Halep, pocnită cu 4 ani de suspendare, în cazul de dopaj. Comunicatul oficial. Motivul suspendării: „Cel mai probabil dopajul”