Tenis

Simona Halep a rupt tăcerea pe marginea scandalului de dopaj în care este implicată

Sursă foto: https://twitter.com/Simona_Halep

Suspendată provizoriu pentru un test antidoping pozitiv efectuat în august 2022, Simona Halep încă așteaptă audierea în care să-și exprime punctul de vedere despre scandalul momentului în tenisul mondial.

Simona Halep ar urma să fie audiată pe data de 28 mai, dar spune ca Federația Internațională de Tenis (ITF) i-a respins dovezile trimise în apărarea ei și a refuzat solicitarea de ridicare a suspendării provizorii.

”Mi se pare nedrept să stau opt luni fără să joc şi fără să fi avut cea mai mică şansă de a mă exprima în faţa judecătorilor independenţi”, a declarat Simona Halep pentru Tennis Majors.

Aceasta a mai spus că nici măcar n-a știut ce este roxadustat, substanța cu care a fost depistată pozitiv.

“Nici nu ştiam ce este roxadustat. Nu auzisem niciodată de asta. A trebuit să caut pe internet doar ca să aflu”, a mai spus fosta lideră mondială.

Interesant este și faptul că din octombrie și până în prezent Halep spune că a avut zece teste de urină și de sânge, și că toate au ieșit negativ.

”Nivelul de stres rămâne imens, pentru că nu m-aş fi gândit niciodată că aş putea să mă găsesc într-o astfel de poveste. Sunt profund împotriva dopajului şi apăr valorile sportului curat. Nu am folosit niciodată, cu bună ştiinţă, vreun produs interzis. Dopajul nu face parte din lumea mea, valorile mele sunt cele ale unui sport sănătos”, a declarat Halep în interviul pentru Tennis Majors.

Aceasta mai spune că potrivit cercetării independente la care a recurs a reieșit că roxadustatul descoperit în probele sale a fost rezultatul unei contaminări.

”Nu auzisem niciodată de acest produs celebru şi că nu înţelegeam cum ar fi putut fi găsit în urină. După multă muncă, au stabilit că aceste urme au fost rezultatul unei contaminări, contaminarea unuia dintre suplimentele mele alimentare, ceea ce explică cantitatea foarte mică detectată în corpul meu. Ceea ce se numeşte contaminare este atunci când cineva ia un aliment autorizat, dar firma producătoare a greşit lăsând urme ale unui produs care nu avea nicio legătură cu alimentul respectiv. Experţii au muncit mult pentru a identifica din ce cauză a existat contaminarea şi, în cele din urmă, au găsit cauza”, a mai spus Halep, refuzând să dezvăluie numele experților la care a apelat pentru a face lumină în cazul său de dopaj.

Halep mai spune că ITF i-a refuzat dovezile trimise și că a anulat deja de două ori până acum audierea din fața unor judecători independenți, în 28 februarie și 24 martie.

Sportiva spera ca această audiere să aibă loc pe 28 mai, însă ITF ar putea solicita o nouă amânare.

”O audiere este programată pentru 28 mai, dar nu se ştie, pentru că ITF a indicat deja că poate solicita anularea acesteia. Dacă o va face, vor fi opt luni fără ca eu să fi putut juca, din cauza unei suspendări provizorii, şi mi se pare nedrept să stau opt luni fără să joc şi fără să fi avut cea mai mică şansă de a mă exprima în faţa judecătorilor independenţi”, mai crede Halep.

Campioană la Roland Garros și Wimbledon, Simona Halep spune că nu și-a pierdut pasiunea pentru tenis și dorința de a reveni pe teren pentru trofee și glorie.

”Vreau să joc din nou, ador acest sport şi vreau să joc din nou pentru trofee mari. Tenisul este munca unei vieţi. Am continuat să joc şi să mă antrenez în timpul suspendării, cu speranţa sinceră că acest caz al meu va fi decis în favoarea mea. Tenisul este viaţa mea. Încă vreau să-l joc, să mă simt la fel de puternică, ca înainte, dacă nu mai puternică. Ştiu că va fi foarte greu după opt luni fără un meci oficial şi opt luni de stres. Dar convingerea mea este că, cu multă muncă, voi redeveni competitivă”, a concluzionat Halep.



Simona Halep a rupt tăcerea pe marginea scandalului de dopaj în care este implicată