Roland Garros

De ce nu ii credem si nu ii respectam pe actualii Nastase si Tiriac?

Ilie Nastase si Ion Tiriac au facut si fac declaratii care de care mai pesimiste, aiuristice sau inconsecvente, de cand Simona Halep a inceput sa aiba succes. Nu i-am crezut nici un moment, nu i-am promovat cu ele. Nu o ascundem, nici nu avem respect fata de ei. De ce? Mai jos motivele.

Nu are sens sa trecem in revista declaratiile care de care mai rautacioase, geloase sau inconsecvente ale celor doi despre Halep. Pentru cine vrea sa vada, e google.

Ati vazut poate in aceste zile ca nu le-am gazduit opiniile. Pe alocuri am sesizat si o invidie. Dar nu de aia am scris randurile astea. Invidia poate fi sau nu.

Subliniem o singura afirmatie a lui Tiriac despre Halep: ceva de genul ca a facut si ea abia un milion de dolari si asta nu e mare realizare. La acel moment am trecut peste ea, dar decantate in timp acele cuvinte pot capata o lumina. Simona Halep a facut milionul (si a mai adunat vreo trei) doar din munca ei, pe propriile forte. Cu ceea ce stie ea sa faca. Asta e cel mai important, cifra in sine nu are importanta.

Este oare mai tare Tiriac cu miliardele lui facute din legaturi politice, dealer (ca sa nu zicem samsar) de masini sau leasinguri (ca sa nu zicem camatarie)? Cine il respecta pentru bani, sa il respecte. Iar daca el ii respecta pe altii doar pentru bani, sa aiba parte doar de asemenea oameni in jur.

Noi nu il respectam. Nu il respectam pentru un motiv clar, in principal. Pentru ca de ani de zile, fiind si la o varsta la care a acumulat mult, nu a dat un ban in tenisul din Romania. Nu a descoperit vreun Halep. Nu a facut o academie de tenis in care sa adune talente. De acord, la 70 si ceva de ani cat are pana la 100 cat ii dorim sa prinda ar fi pierdut cateva zeci de milioane de euro, in cel mai negru scenariu. Chiar si asa, presupunand ca ca intr-un numar de an totul nu ar fi luat-o pe plus, a fi fost nimic din miliardele pe care le invarte. Dar ar fi putut lasa in spate ceva.

Dar nici nu trebuie sa iti faci "academie" ca sa sustii tenisul. Poti semna contracte cu primii cei mai buni trei jucatori de la copii ca valoare din cele mai bune 10 cluburi de tenis din Romania. Se poate aduna in doar cativa ani o baza de 100 de jucatori care pot creste, iar unul dintre ei sa devina un mare campion. Trebuie doar vointa, banii pentru un om ca Tiriac ar fi derizorii. Scopul sau satisfactia? Nepretuite.

Ce a facut Tiriac cu mainile lui? Doar tenisul. Si cu el va ramane in istorie, nu cu Porscheurile vandute, nu cu leasingurile de la Unicredit si asa mai departe. Pe astea le vor prelua altii, tor baieti cu maneci albe.

Ce a facut Nastase in ultimii ani? S-a batut cu mana in piept cu cate gagici a fript. Intereseaza pe cineva? Pe nimeni si, sunt sigur, acum nici pe el nu prea mult.

Si, nu, turneul de la Bucuresti nu este un plus pentru tenisul din Romania. Ca dovada nu a lansat nici un talent, vin straini si ne bat ca la fasole. Nu avem nici un campion roman iesit la turneul din Romania. Este doar un alt bussiness.

Nici el si nici Nastase (Nasty mai putin pentru ca saracul e bogat, dar nu ca Tiriac) nu au dat un leu in tenis si, mult mai important, nu si-au folosit nici un moment talentul, pasiunea si influenta ca sa contruiasca aici ceva. Cu toata imaginea lui Nastase, mult mai puternica decat a lui Tiriac, cu toate relatiile lui, nu a facut un efort ca sa descopere copii, sa ii creasca in tenis. Si de aia ei nu merita sa vorbeasca despre Halep. Bine, Tiriac are o mica circumstanta atenuanta, prin ajutorul dat Simonei Halep in Spania, in 2013. I-a grabit avansul, dar cam atat. Tot ar fi razbit.

Cum ar fi fost ca Tiriac si Nastase sa fi adus hai nu zece, dar macar cateva talente crescute de ei, din banii si ochiul lor? Ii iubim pentru ce au facut ca sportivi, dar nu ii iubim si nici respectam pentru ce au facut dupa. Adica nimic notabil.

De ce nu si-a folosit Tiriac ochiul fin sa gaseasca in Romania campioni, la el acasa, in academia lui, asa cum a facut-o cu Becker? Avea totul la dispozitie, de la oameni, la bani si propriul sau talent.

La celalalt pol ar fi Hagi, pentru ca exista si exemple bune. Chiar daca ne mai distram din cand in cand cu declaratiile lui, avem tot respectul pentru "Rege". Pe banii lui, pe timpul lui, pe viata lui de mare sportiv a cladit o academie in care incearca sa construiasca talente. Isi folosete capul, talentul, ochii, sanatatea si banii acolo. Doamne ajuta sa faca profit cat mai mare doar ca sa mearga mai departe. Noi nu avem in Bucuresti o asemenea sansa pentru copii, asa cum a oferit Hagi celor din Constanta. Si cineva il ajuta pe Hagi, se stie ca a vandut deja jucatori pe afara si a scos ceva banuti.

E mult mai greu sa faci ce a facut Hagi cu academia, ce a facut Halep la Roland Garros, decat sa vinzi masini si sa dai leasinguri. Unii tac si fac, altii ii comenteaza din fotoliile de "oameni de afaceri" sau din apusul gloriei. Pentru sport si arta ramai in istorie, pentru leasinguri si vanzari de masini - nu - si nici cu politica, jurnalismul, programarea si altele. Mai ramai in istorie si pentru inventii marete (si aici nu intra iPhone sau Windows), dar si acolo intr-un colt si daca altii mai bine plasati geografic nu ti le fura.

Trece vremea, Halep le cam ia incet-incet locul, iar ei se scufunda in uitare pentru ca nu au cu ce raspunde.

Insa, timpul nu e pierdut.



De ce nu ii credem si nu ii respectam pe actualii Nastase si Tiriac?