Tenis

Novak Djokovic se retrage de la Indian Wells din cauza statutului vaccinal

Sursă foto: https://twitter.com/CollinRugg

Novak Djokovic nu a primit viza pentru intrare în Statele Unite ale Americii, deoarece nu a primit injecțiile mRNA. Astfel, nu va putea participa la turneul Indian Wells.

Novak Djokovic s-a retras oficial de la tragerea la sorți pentru turneul de la Indian Wells, au declarat duminică organizatorii. SUA cere dovedirea statutului vaccinal la intrarea în țară, pentru boala covid.

Cum Djokovic nu a acceptat injectările a cerut o derogare pentru intararea pe teritoriul SUA. Pentru că răspunul la această cerere era incert putând foarte bine să fie negativ, a decis să se retragă.

Indian Wells este un turneu ATP Masters, cu puncte importante, la fel ca și cel de la Miami. Djokovic a cerut guvernului SUA încă de luna trecută permisiunea specială de a juca în cadrul celor două turnee, dar demersurile sale nu au primit pe moment un răspuns.

"Numărul 1 mondial Novak Djokovic s-a retras de la BNP Paribas Open din 2023. Odată cu retragerea sa, Nikoloz Basilashvili intră pe teren", au declarat organizatorii într-un comunicat duminică seara.

În prezent, Statele Unite interzic intrarea în țară străinilor nevaccinati, o politică care se așteaptă să fie ridicată atunci când guvernul își încheie starea de urgență COVID-19 pe 11 mai. Totuși, nu este sigură ridicarea acestei măsuri pe 11 mai, putând la fel de bine să fie prelungită în numele sănătății.

Djokovic nu a mai concurat de doi ani la evenimentele ATP Masters de la Indian Wells și Miami, două dintre cele mai mari turnee din calendarul ATP și cunoscute sub numele de „Sunshine Double”, din 2019. Acum ar rata a treia ediție la rând. 

Djokovic sau echipa sa nu au comentat pe moment decizia de retragere.

Vinerea trecută, senatorii din Florida Rick Scott și Marco Rubio i-au scris o scrisoare președintelui american Joe Biden, îndemnându-l să accepte cererea de accept a intrării lui Djokovic, nevaccinat, pe teritoriul SUA.

Directorul turneului de la Indian Wells, Tommy Haas, Asociația de Tenis al Statelor Unite și U.S. Open s-au numărat printre cei care sperau ca sârbul să participe și fie lăsat să intre. El ar fi fost un favorit pentru a câștiga al șaselea său titlu Indian Wells când turneul începe miercuri în deșertul Californiei de Sud.

Djokovic, care a ratat similar în anul 2022 Australian Open și US Open din cauza statutului său de vaccinare, a spus mereu că va renunșa la orice turneu, fie și de Mare Șlem, pentru a își risca sănătatea cu injecția mRNA: În prezent, toate regiunile lumii vaccinate masiv cu mRNA (SUA; Europa, Canada, Marea Britanie) raportează un exces de mortalitate din cauze necunoscute, despre care se spune conform unor studii nemediatizate că ar fi cauzat de mRNA, fără a fi însă studiat oficial și la scară largă. Urmărirea deceselor subite nu se face la același nivel cu care s-au umărit vaccinarea populației și restricțiile asupra libertăților fundamentale, în numele sănătății.

Lăsat în 2023 să intre în Australia, Djokovic a câștigat al 22-lea său titlu de Mare Șlem.



Novak Djokovic se retrage de la Indian Wells din cauza statutului vaccinal