Tenis

Mouratoglou recunoște că a fost vina sa în cazul dopajului Simonei Halep. Cine a mai avut această strategie

Dacă este strategie sau nu, dacă este adevărat sau nu este mai puțin important. Cert este că antrenorul Simonei Halep, francezul Patrick Mouratoglou, a declarat vineri că el și echipa sa i-au oferit jucătoarei un supliment contaminat care a dus la testul pozitiv cu substanța Roxadustat.

Scriam în septembrie 2023 despre cazul Pogba de dopaj. Aici aminteam despre cum ar putea reduce pedeapsa, strategia de bază fiind ca echipa medicală să își asume faptul că a oferit substanțele fără cunoștina sportivului. Acest lucru s-a mai întâmplat în Serie A. Căpitanul de atunci de la Benevento, Fabio Lucioni, a fost găsit pozitiv în 2017 pentru substanța clostebol. La acel moment, medicul echipei și-a asumat toate responsabilitățile și a fost suspendat timp de patru ani din profesie, dar jucătorul a fost interzis doar timp de un an.

Acum, cazul Simonei Halep ia aceeași turnură. E a afirmat degeaba timp de un an de zile că a consumat un supliment contaminat. A primit patru ani de suspendare.

După acest rezultat, a schimbat strategia. În noiembrie 2023, la un an și o lună de la momentul în care Halep a fost testată pozitiv la US Open, antrenorul său a declarat că echipa sa și el i-au oferit româncei un supliment cu colagen, fără ca sportiva să știe că acesta conținea accidentul substanțe interzise. 

Ce implicacații are acest lucru? Cum Halep are proces la Tribunalul de Arbitraj Sportiv, aici decizia ar putea însemna reducerea pedepsei de la 4 ani la 2 sau la chiar un singur an.

 

„Sunt încrezător pentru viitorul Simonei Halep, după apelul făcut la TAS, deoarece e un tribunal independent. Am putut stabili de unde a venit contaminarea. Într-adevăr, noi i-am propus să ia colagenul și l-am cumpărat de la o companie. S-a întâmplat ca acest colagen să fie contaminat. Nu aveam de unde să știu, dar îmi mă simt responsabil pentru ce s-a întâmplat, deoarece e vorba de echipa mea și de mine. Noi i-am adus acest colagen”, a spus Patrick Mouratoglou în video.

„Am făcut toate testele posibile pentru a stabili că vorbim despre o contaminare. Sunt foarte încrezător că acest tribunal independent va admite faptul că Simona nu s-a dopat niciodată, că este o victimă și trebuie să revină pe teren și să poată să joace cât de repede posibil. Mi s-au deschis ochii asupra faptului că orice sportiv se poate contamina mâine, pentru că, aparent, acest lucru se întâmplă tot mai des. Suplimentele ar trebui să fie curate, dar se întâmplă să fie contaminate.Vorbim despre cantități extrem de mici. Foarte, foarte mici, au efect zero, dar se întâmplă să le ai în organism și să fii pozitiv la un test doping. Asta e teribil, pentru că ești complet nevinovat, reputația ta e afectată”, a mai declarat antrenorul.Mouratoglou recunoște că a fost vina sa în cazul dopajului Simonei Halep. Cine a mai avut această strategie