Tenis

Maria Sharapova, prinsa dopata: "Nu am dat click pe acel link"

Jucatoarea Maria Sharapova a anuntat luni seara, intr-o conferinta de presa de la ora 22:00 a Romaniei, ca a fost gasita dopata, primind in acest sens o instiintare de la Federatia Internationala de Tenis (ITF). Ea folosea de 10 ani o substanta care are ca efect imbunatatirea capacitatii de efort, sustinand insa ca avea motive medicale si nu a dorit sa triseze. 

Substanta se numeste Meldonium si trateaza anghina si infarctul micardic. Nu este aprobata in SUA si poate imbunatati capacitatea de efort si mecanismele circulatiei periferice pentru pacientii cu infact micardic, conform Wikipedia. Utilizat in fosta Uniune Sovietica, substanta crestea inclusiv capacitatea mentala (de aici revenirile ei spectaculoase de la un set dezavantaj?). 

Sharapova a intrat in conferinta de presa si a spus sec ca a primit o scrisoare de la ITF in care a fost anuntata ca a fost testata pozitiv in cadrul unui test anti-doping la Australian Open 2016.

"Am fost anuntata de ITF ca am fost testata pozitiv in cadrul unui test antidoping la Australian Open 2016. Am luat un medicament legal, insa regulamentele s-au schimbat in decembrie 2015 si am picat acest test. In ultimii zece ani am luat medicamentul Mildronat, recomandat de doctorul de familie, iar acum cateva zile am primit o scrisoare de la ITF in care am aflat ca avea si alt nume, Meldonium. Nu am stiut ca de la 1 ianuarie 2016 a fost interzis de Agentia Mondiala Antidoping. Imi asum responsabilitatea, imi pare rau ca mi-am dezamagit fanii si acest sport. Nu vreau sa imi inchei astfel cariera si sper sa primesc o alta sansa sa joc acest joc", a spus Sharapova.

"Am inceput sa iau substanta in 2006, aveam niste probleme de sanatate, imi iesea rau EKG-ul, aveam deficienta de magneziu si istorie in familie cu diabet zaharat de gradul 1", a mai spus ea.

"Am primit un decembrie 2015 de la WADA (Agentia Mondiala Antidoping) in care se anuntau modificari ale listei substantelor interzise, insa nu am dat click pe acel link. Este greseala mea", a mai declarat rusoaica.

Castigatoare la Wimbledon in 2004, pe cand avea 17 ani, si detinatoare a cinci titluri de Mare Slem, Sharapova a declarat ca nu stie ce pedeapsa ar putea primi. Din ceea ce se spune neoficial, Sharapova risca o suspendare intre 6 luni si 2 ani.

[news-118182]

John Haggerty, avocatul jucatoarei din Rusia, a declarat pentru New York Times ca Sharapova va fi suspendata incepand cu 12 martie si ca aceasta nu doreste efectuarea probei B.

La Australian Open, Sharapova a fost eliminata in sferturile de finala de Serena Williams, o alta jucatoare aflata pe lista de suspecti in ceea ce priveste dopajul, dar nedovedita. 

Accidentata, Sharapova a anuntat anterior ca nu va juca in turneul de la Indian Wells, California.

In mediul online aparusera pariuri pe aceasta tema, speculandu-se ca Sharapova isi va anunta retragerea din tenis, va anunta ca este insarcinata sau ca urmeaza sa calatoreasca in spatiu. A fost insa vorba de dopaj.



Maria Sharapova, prinsa dopata: "Nu am dat click pe acel link"