Tenis

Asa am trait Finala Turneului Campionilor, Novak Djokovic - Roger Federer

Doar pentru a patra oara în istoria de 43 de ani a Turneului Campionilor primii doi jucatori ai lumii s-au întâlnit în finala. Novak Djokovic si Roger Federer au jucat, luni seara, cu trofeul pe masa în O2 Arena, meciul celor doi fiind ultima înclestare a sezonului ATP. Meciul a fost în direct pe Onlinesport.ro de la ora 22.

Din acelasi subiect: Ion Tiriac si limba ”sud-africana”

LIVE: Novak Djokovic - Roger Federer 7-6 (6), 7-5

Statistica meciului: Federer vs. Djokovic

  • 30-19 puncte câstigatoare
  • 42-38 erori nefortate
  • 8-6 asi
  • 2-2 duble greseli
  • 62-69 % primul serviciu.

Set 2, 7-5: Djokovic câstiga meciul cu break si o lovitura de trecere care a îngropat mingea în terenului lui Federer.

Set 2, 6-5: Condus în permanenta în acest set al doilea, Djokovic trece în fata în cel mai important moment si Federer va avea nevoie de un serviciu perfect pentru a forta un nou tie-break.

Set 2, 5-5: Minge de set ratata de Federer pe propriul serviciu. Returul lui Djokovic intra bine si mingea elvetianului se opreste în fileu. Federer a insistat pe reverul lui Djokovic, a schimbat apoi pe dreapta sârbului, dar a trimis pe centru, moale, si Novak l-a penalizat egalând scorul la game-uri.

Set 2, 3-5 : Federer comite a doua dubla greseala si Djokovic pune presiune la 30-15 pe serviciul elvetianului. Minge de break pentru Djokovic, prima în acest set, dar Federer salveaza cu un as, al optulea în acest meci. În cele din urma elvetianul îsi câstiga game-ul si se duce la un game de câstigarea setului.

Set 2, 2-3, Federer l-a avut pe Djokovic în mâna, dar a irosit sansa de break de care a beneficiat si astfel sârbul revine la un game diferenta.

Set 2, 1-3, De aceasta data Federer îsi pastreaza serviciul si reface diferenta de doua lungimi. Djokovic este din nou obligat sa raspunda.

Set 2, 1-2, Djokovic ramâne în set cu un game pe serviciu în care Federer nu i-a pus probleme.

Set 2, 0-2, Se repeta istoria din primul set si Federer se distanteaza pe tabela.

Set 2: 0-1, Federer începe actul al doilea cu break dupa un game de peste 10 minute.

INFO: Interesant este ca Djokovic nu a pierdut niciodata o finala dupa ce a câstigat primul set. Sârbul are 26-0 în astfel de situatii.

Statistica primului set: Federer vs Djokovic

  • 20-11 puncte câstigatoare
  • 23-14 erori nefortate
  • 6-2 asi

Set 1: Tie-Break, Echilibrul se mentine (3-3), Federer fiind tradat de forehand la scorul de 3-2 pentru el pe serviciul adversarului. Federer prinde o rama la 4-4 si mingea iese putin în afara terenului. Djokovic face 5-4 si serveste de doua ori. 6-6 la game-uri si 6-6 în jocul decisiv al primului set. Federer a reusit o lovitura formidabila la minge de set pentru Djokovic. Sârbul a ramas fara reactie la cross-ul lui Federer din apropierea fileului. Federer greseste din nou nefortat si Djokovic închide primul set dupa o ora si 12 minute.

Set 1: 6-6: Cei doi finalisti ajung în tie-break. Federer a câstigat 7 din cele 13 jucate contra lui Djokovic.

Set 1: 5-6: Federer revine la conducere cu serviciul si pune mare presiune pe Djokovic. Sârbul solicita interventia medicului pentru o accidentare la bratul drept.

Set 1: 5-5:  Djokovic are minge de set, dar comite patru erori la rând si-l pune pe Federer în postura de a avea minge de break. Elvetianul nu rateaza ocazia si egaleaza la 5-5.

Set 1, 5-4 : Federer a fost tradat de forehand la 40-30, dupa care a urcat la fileu pe o minge lunga si a fost pasat de Djokovic. A anulat cu serviciul mingea de break avuta de Djokovic. Game extrem de disputat: de sase ori egalitate si trei sanse de break pentru Djokovic. Sârbul primeste în cele din urma un cadou din partea lui Federer, care a trimis cu dreapta în fileu, si astfel liderul mondial preia conducerea în premiera.

Set 1, 4-4: Djokovic nu mai este nici el prea sigur pe serviciu, dar finalizeaza spectaculos cu un forehand in cross si egaleaza la patru.

Set 1: 3-4, Federer reactioneaza la timp si câstiga pe propriul serviciu fara probleme.

Set 1, 3-3: Echilibrul se reface dupa 27 de minute. Djokovic vine tare din urma si pune presiune pe Federer.

Set 1, 2-3: Serviciul nu-l mai ajuta pe Federer, sârbul are rabdare si trimite tot în teren. Break-ul este reusit de Djokovic si scorul se strânge dupa un început lansat din partea elvetianului.

Set 1, 1-3: Djokovic are nevoie de 6 minute pentru a-si câstiga primul game dupa ce Federer i-a luat trei în 7 minute. Sârbul se impune la avantaje cu un forehand câstigator. Federer a trimis afara doua lovituri de rever.

Set 1, 0-3: Federer se duce la 3-0 dupa doar 7 minute. Djokovic a reusit primele sale puncte, primul dupa o dreapta trimisa afara de Federer si al doilea cu un forehand câstigator în lung de linie.

Set 1, 0-2: Break la zero reusit de Federer. Început slab din partea lui Djokovic. Serviciul nu-i merge si nici lovitura de forehand.

Set 1, 0-1: Un prim game alb facut de Federer. A fost un as, un alt serviciu care l-a fortat pe Djokovic sa returneze afara si un punct câstigat cu voleul.

22:14 Începe finala Turneului Campionilor cu Federer la serviciu.

Spaniolii Marcel Granollers si Marc Lopez au câstigat titlul la dublu dupa o finala extrem de disputata contra indienilor Mahesh Bhuphati si Rohan Bopanna, scor 7-5, 3-6, 10-3.

Vedeti mai jos sosirea lui Djokovic la O2 Arena din Londra pentru finala cu Federer:

Din 2004, când Federer îl învingea pe Lleyton Hewitt, nu s-a mai întâmplat ca doi câstigatori ai prestigiosului turneu sa se înfrunte în finala.

Djokovic, liderul mondial la finalul anului 2012, are un titlu câstigat în 2008 dupa o finala cu Nikolay Davydenko, în timp ce Federer se afla în cautarea triplei, lucru reusit ultima data de Ivan Lendl în 1987.

16-12 este scorul întâlnirilor generale între cei doi finalisti (2-2 în 2012) în favoarea lui Federer.

Federer a câstigat ultimele doua întâlniri, în semifinale la Wimbledon si în finala Mastersului de la Cincinnati din luna august.

De asemenea jucatorul elvetian are patru finale din sapte câstigate în fata lui Djokovic, iar la meciurile disputate în sala conduce cu 3-1. Ultima confruntare a celor doi la Turneul Campionilor dateaza din 2010, când Federer s-a impus în semifinale, cu 6-1, 6-4.

Aceea avea sa fie ultima înfrângere a lui Djokovic înaintea seriei formidabile de 43 de meciuri fara înfrângere din 2011.

Pentru Federer este a opta finala la Turneul Campionilor (6-1), singura înfrângere fiind suferita în 2005 în fata argentinianului David Nalbandian, care a întors finala de la 0-2 la seturi si s-a impus în cinci acte.

Djokovic poate deveni al noualea jucator din lume cu cel putin doua titluri în turneul de la finalul sezonului alaturi de Federer (6), Lendl si Pete Sampras (5), Ilie Nastase (4), Boris Becker si John McEnroe (3), Bjorn Borg si Lleyton Hewitt (2).

O eventuala victorie a sârbului în finala de luni seara ar face din acesta jucatorul cu cele mai multe victorii obtinute în 2012 (75). În prezent Djokovic este la egalitate cu spaniolul David Ferrer (74).



Asa am trait Finala Turneului Campionilor, Novak Djokovic - Roger Federer