Tenis

Halep pierde finala cu Ostapenko de la 6-4 si 3-0

Sursă foto: twitter.com/rolandgarros

Simona Halep a scapat incredibil printre degete sansa de a se incorona campioana la Roland Garros si de a urca pe primul loc in clasamentul mondial. Intrata pe teren cu lectia bine facuta de a juca la asteptare si de a specula erorile adversarei, Halep n-a reusit sa mai iasa din acest plan in momentul in care i-a fugit terenul de sub picioare. La 3-0 si mingi de break in setul secund posibil sa fi intervenit si relaxarea, dar de acolo Ostapenko n-a mai fost de oprit pana la final, cand a castigat cu 4-6, 6-4, 6-3. Meciul a fost live text aici.

Ostapenko a castigat tragerea la sorti a obligat-o pe Halep sa serveasca prima. Inca de la primele mingi jucatoarea din Letonia si-a aratat intentiile ofensive, atacand furibund orice minge venite de dincolo de fileu. Break la zero pentru Ostapenko in debut.

Halep si-a luat inapoi game-ul cu un rebreak dupa un game in care a avut la randul sau 40-0 pe serviciul advers. Ostapenko a ratat forehand-ul in lung de linie si astfel scorul redevenea egal.

Dupa trei jocuri Halep trecea in premiera la conducere, fiind prima dintre finaliste care si-a castigat serviciul. Ostapenko a continuat sa joace la risc si erorile nefortate n-au intarziat sa apara.

Speculativa la retur, in special pe mingea a doua, Ostapenko a revenit la conducere, cu break in fata, dupa game-ul cinci, in care Simona n-a reusit sa profite de avantajul serviciului.

Halep n-a stat prea mult pe ganduri si a speculat la randul ei procentajul slab la prima minge a adversarei, egaland scorul (3-3) cu un break la zero.

Dupa sapte game-uri Halep revenea la conducere nu inainte de a fi salvat minge de break, in conditiile in care Ostapenko a ajuns la peste 15 erori nefortate. Halep doar un singur punct cadou facut in aceste prime jocuri. La fel de adevarat este si ca jucatoarea noastra n-a reusit decat o minge castigatoare.

Halep a servit formidabil la 4-4, scor cand a salvat o minge de break si a trecut la mare lupta in avantaj. A urmat un game zece in care Ostapenko a continuat de aceeasi maniera, atacand tot ce a prins, insa Halep s-a folosit de experienta pentru a o atrage pe mai tanara adversara intr-un joc de uzura. Erorile nu au intarziat sa apara si Halep a inchis setul cu break dupa 36 de minute.

Statistica primului set:

2-23 erori nefortate
1-14 puncte castigatoare
64%-48% primul serviciu

Halep a inceput setul secund la serviciu si a salvat doua mingi de break inainte de a trece la conducere. Ostapenko a gresit din ce in ce mai mult, ajungand in jocul secund la 28 de erori nefortate, iar Halep si-a consolidat dominarea cu un break (2-0).

A urmat un game de serviciu in care Halep s-a distantat rapid la 40-0. Ostapenko n-a refuzat insa lupta si a recuperat doua puncte in acelasi stil propriu de totul sau nimic.

Dupa un game in care a avut 40-0 si s-a vazut mai apoi egalata, Halep si-a consolidat avantajul de pe tabela la un categoric 3-0 atragand-o cu dibacie pe Ostapenko intr-un joc care greseala a asteptat.

Un game patru in care Halep a avut doua mingi de break care i-ar fi consolidat avantajul. N-a reusit sa profite si i-a oferit lui Ostapenko o importanta gura de oxigen. Letona s-a simtit dintr-odata incurajata si a pus presiune pe serviciul Simonei cu doua mingi de break in jocul urmator.

Halep a gresit cu forehand-ul si astfel, in loc de un 4-0 mai aproape de adevar cu perspectiva de 5-0, scorul se strangea la 3-2 spre satisfactia publicului neutru dornic de o partida cat mai intensa.

In continuare la cutie asteptand greseala adversarei, Halep n-a reusit sa profite de doua mingi de break. Ostapenko iesea din incurcatura si egala scorul pe tabela (3-3) de la 3-0 pentru Halep.

Mai mult decat atat, Ostapenko a trecut la conducere (4-3) cu break dupa o serie fabuloasa pe care Halep a intrerupt-o tot cu un break. Ramasa prizoniera tacticii cu care a inceput meciul, aceea de a astepta greseala adversarei, Halep s-a vazut din nou condusa cu break in fata si Ostapenko a profitat de una din cele trei mingi de set de care a beneficiat.

Un set decisiv la care nu se mai gandeau nici cei mai aprigi sustinatori ai tinerei jucatori din Letonia la 3-0 si minge de break pentru Halep in al doilea act.

Statistica setului al doilea:

4-18 erori nefortate
3-22 puncte castigatoare
68%-59%

Halep a deschis decisivul la serviciu si a continuat sa mearga pe sarma salvand in extremis doua mingi de break pentru 1-0 pe tabela. Ostapenko a egalat cu un joc sigur, dar Halep a rupt prima echilibrul distantandu-se la 3-1.

Cu toate acestea, serviciul n-a ajutat-o pe Halep sa se desprinda, iar Ostapenko si-a recuperat game-ul pierdut anterior cu un retur atac furios pe linia din spatele terenului, dupa care a egalat la trei.

Pana la final Ostapenko nu a mai putut fi oprita. Nici nu avea cum sa o faca Halep, prabusita total dupa pierderea setului secund si a avantajului obtinut in decisiv.

Pentru Ostapenko este primul titlu din cariera, un Grand Slam. De la Gustavo Kuerten in 1997, anul nasterii lui Ostapenko, nu s-a mai intamplat ca un jucator sa castige in premiera primul turneu la o intrecere majora.



Halep pierde finala cu Ostapenko de la 6-4 si 3-0