Billie Jean King Cup

Ilie Nastase are dreptate: arbitrul de la Romania - Marea Britanie este un 'asshole'

Ilie Nastase este pus la zid in presa internationala (si de traducatorii lor din Romania), dar el nu a facut altceva decat sa isi apare corect echipa de Fed Cup. Arbitrul de scaun prezent sambata la meciul Soranei Cirstea a incalcat regulile din tenis doar pentru a se razbuna pe Ilie Nastase, cel mai probabil la comanda. Si le-a incalcat de doua ori. Ceea ce arata cu adevarat ca este un asshole si Nasty a avut dreptate. Meciurile de duminica se anunta explozive. 

A avut dreptate Nasty? Expiră 22.04.2018, 22:35
Da 60 voturi
Nu 28 voturi

Scandalul de la meciul Cirstea - Konta a pornit de la plangerile jucatoarei britanice. Aceasta a spus ca in tribune este zgomot. In tribune nu era mai mult zgomot decat la orice meci obisnuit de Fed Cup.

Arbitrul i-a luat partea britanicei, iar Nastase a ripostat: „Normal ca mai e galagie, doar nu suntem la opera”, a spus acesta.

Replica lui Nasty a venit servita pentru arbitrul de scaun Andreas Egli (Elvetia). Intre cei doi a inceput o polemica, iar la final cand a fost trimis in tribuna Nastase l-a facut „asshole” (gaura de c**) pe Egli. Acest cuvant a fost in mod clar rostit, fiind vizibil pe buzele lui Nasty intre secundele 0:08 - 0:10 din clipul de mai jos, nu e nici o indoiala.

Plecat in tribune, Nastase ar fi numit-o „bitch” (catea) pe Konta. Aici trebuie sa il credem pe cuvant pe observatorul de meci, care se pare ca este un cetatean britanic. Presupusele injurii la adresa lui Konta nu au fost auzite de nimeni, decat de Konta si observator. Cu toate acestea, arbitrul a insistat ca Nastase sa fie dat afara de pe teren, lucru fara precedent in tenis. Indiferent de ce ar fi spus sau nu in tribune, Nasty nu trebuia sa fie dat afara, fiindca era un simplu spectator. 

Apoi s-a mai intamplat un alt lucru fara precedent in tenis. O jucatoare a plecat de pe teren, aceasta fiind Konta, suparata probabil de adevar sau pur si simplu jucand un teatru ieftin, insa arbitrul de scaun, in loc sa acorde conform regulamentului partida Soranei Cirstea, a suspendat meciul si a asteptat ca britanica sa revina! Gestul arbitrului elvetian nu are nici o acoperire regulamentara. De altfel, in clipul de mai sus, se vede incepand cu 0:49 cum Cirstea protesteaza la fileu legat de plecarea intempestiva si neregulamentara a lui Konta. Dar arbitrul se intoarce ca un ceas elvetian, nu ia nimic in seama si se duce cuminte sa o astepte pe Konta, oricand aceasta ar fi catadicsit sa revina dupa „socul emotional” de a fi fost numita „catea” de catre un spectator. Si procesul de recuperare psihica a durat in jur de 20 de minute!

Acum o saptamana, Paulei Ungureanu i s-a aruncat cu urina in cap la Budapesta. Daca iesea de pe teren, partida era pierduta prin abandon. Ar fi putut si ea sa fie devastata, pe buna dreptate, dupa ce a primit urina in cap. Cine nu ar fi fost? Dar a stat pe teren, pentru ca iesind ar fi piedut prin abandon, toata lumea stie asta.

De aceea, indiferent de motivul personal pentru care Konta a decis sa plece, partida trebuia in acel moment sa fie stabilita in favoarea Soranei. 

Pentru ca nu s-a intamplat asa, s-a demonstrat ca arbitrul de scaun a fost cu adevarat un asshole, asa cum Nastase foarte bine si-a dat seama de la inceput.

Arbitrul de scaun nu a avut nici un motiv regulamentar sa il elimine pe Nasty din arena, dar mai ales nici o scuza sa nu acorde meciul Soranei dupa ce adversara sa parasise de buna-voie meciul. 

De ce pateste Nastase aceste lucruri?

Nastase trage doar ponoasele glumelor sale de vineri, cand a intrebat-o pe una dintre jucatoarele britanice in ce camera de hotel sta (in sensul de a o „vizita”) si, mai grav, a indraznit sa o intineze pe zeita Americii si a tenisului mondial, Serena Williams, afirmand despre viitorul copil al acesteia ca va fi „ciocolata cu lapte”.

Cate filme americane nu am vazut in care se foloseste chiar intre persoanele de culoare aceasta expresie, „ciocolata cu lapte”, pentru a descrie o persoana mulatra? Sute. Iar copilul Serenei va fi mulatru, pentru ca prietenul jucatoarei este caucazian. Nu e nici o rusine. Toti oamenii sunt egali, indiferent de culoarea pielii, vorba lui Nichita Stanescu.

Presa engleza a luat foc de la aceste glume sau adevaruri si in stilul ei clasic de doi bani a cautat sa gaseasca orice ca sa injoseasca natiunile pe care le considera inferioare (suntem inferiori economic, dar in mod cert intelectual - nu). Ieri erau orfanii romani, azi e sportul. Si presa engleza a mai avut un motiv sa se solidarizeze: Nastase avusese curajul sa o numeasca „urata si proasta” pe jurnalista BBC care scrisese despre episodul „ciocolatei cu lapte”. Un alt adevar care a suparat, pentru ca jurnalista a calificat drept „rasista” declaratia lui Nastase. Aici nu a fost rasism, iar Nasty a reactionat.

Citeste si: De ce nu ii credem si nu ii respectam pe actualii Nastase si Tiriac?

Aceste lucruri i-au infuriat in mod cert pe mai marii tenisului, care au facut tot ce au putut sambata la meciul Cirstea - Konta sa puna bete in roate Romaniei si sa se razbune pe Nastase. Dupa ce Marea Britanie a pierdut prima partida, Federatia Internationala de Tenis a lucrat  acerb sa micsoreze sansele Romaniei de a le elimina pe insulare, trimitand, asa cum s-a vazut sambata, un asshole pe post de arbitru de scaun.

Onlinesport.ro Vadim Cusnarencu



Ilie Nastase are dreptate: arbitrul de la Romania - Marea Britanie este un 'asshole'