Tenis

De ce s-a dopat Halep acum?

Este un cumul de factori pentru care, cel mai probabil, Simona Halep a apelat la substanța care îi i-a îmbunătățit performanțele fizice. De ce acum? Pentru că înainte de 2022, în mod cert nu a fost cazul de a fi apelat la substanțe interzise.

Jocul lui Halep s-a bazat mereu pe forma fizică și pe alergare. Fără aceste atuuri la formă maximă, jocul său a fost mediocru. 

2022, un alt an slab, după un alt an slab. Dacă mai voia ceva în tenis trebuia să schimbe ceva. Pentru că, în mod evident după pandemie, forma sa fizică nu mai era ce a fost. Și, de aici, automat, nici jocul său.

Și aici a venit, posibil, soluția. Folosirea unei substanțe interzise, una care imita efectepe EPO, celebra soluție pe care Lance Armstrong a folosit-o pentru a câștiga șapte Tururi ale Franței la ciclism, de care a fost deposedat, american fiind, chiar de către Agenția Americană Antidoping (U.S.A.D.A.).

Revedeți aceste imagini, emblematice pentru Lance și EPO. La secunda 18.00, pe una dintre cele mai grele cățărări din le Tour, dopat până în dinți cu EPO, Armstrong se uită în ochii principalului său adversar  și demarează fără răspuns din partea principalului său adversar, Jan Ullrich.

U.S.A.D.A. este organismul care l-a demastat pa Armstrong și a prins-o și pe Halep.

Poate fi U.S.A.D.A. subiectivă și să închidă ochii pentru Serena, ala cum susține Ilie Năstase, dar pentru alții nu? Este posibil. Dar asta nu înseamnă că Halep nu s-a dopat, ci, dacă testele o reconfirmă, înseamnă că așa este. U.S.A.D.A nu l-a prins pe Armstrong pentru că acesta folosea sânge curat, el nu a trimis vreodată sânge contaminat la analize. El oferea la analize mereu probe biologice false, ale altor persoane, care nu se dopaseră.

Întrebarea este de ce acum s-a dopat Simona Halep, în 2022?

Am scris mai sus. Jocul său a fost mereu bazat pe forma fizică. Aceasta, după pandemie, nu mai era ce a fost. S-a văzut pe teren cum obosea, s-a văzut și în rezultate. Și ea, dar și alți jucători, obosesc cronic, ca să spunem așa, inclusiv Nadal, care cumva, miraculos, compensează Compensează cu substanțe legale sau ca Armstrong. 

Pot fi trei motive pentru care Halep s-a dopat acum:

1. Forma fizică slabă din cauza vârstei. Sunt jucătoare care au evoluat excelent după vârsta de 30 de ani, chiar cu o formă fizică mai slabă față de momentele de la 20+. Dar, pentru majoritatea, forma fizică a fost mai puțin importantă față de ceea ce a avut nevoie Halep. La Halep, chiar și o mică scădere, a dus la o evoluție mediocră spre slabă. Văzând că nu mai este la 110% din puterea sa, din cauza vârstei, Halep ar fi putut să ia această substanță.

2. Forma fizică slabă din cauza serurilor mRNA, cele trei „doze” pe care le-a făcut. Ce spun testele medicale nemediatizate? Serurile mRNA; printre altele, atacă globulele roșii din sânge, le omoară. Acest lucru duce printre altele la o oxigenare mai slabă a organismului și implicit scăderea drastică a formei fizice pe termen scurt (fără a se ști ce va urma pe termen mediu sau lung). Substanța luată de Halep îmbunătățea tocmai numărul de globule roșii, probabil pierdute în urma injectărilor repetate. 

3. Cineva a sabotat-o și i-a pus voit acea substanță, „cineva” putând să fie oricine, de la Mouratoglu (sau anturajul său) până la fostul ei soț, lista este din punctul meu de vedere deschisă. Cineva din anturaj care a dorit să o discrediteze premeditat. 

Din punctul meu de vedere, Halep a dat, mai mult ca sigur, o probă pozitivă la USADA, în care a ieșit acea substanță interzisă. Oricât se va zvârcoli, dacă nu va putea să demonstreze punctul 3, este terminată. 

Am scris părerea mea despre Simona Halep și multă lume mi-a sărit în cap că nu o înșeleg. O înțeleg perfect, Halep a demonstrat de-a lungul carierei sale, dar și ân viața personală, că nu știe să ia decizii bune pentru ea. De aceea, a fost o campioană în România, cel mai mare sportiv poată, dar nu o mare campioană cum, poate, ar fi putut să fie.

Cred că punctele 1 și 2 sunt posibilele cauze ale dopajului: fie a crezut că va scăpa cu o mică doză de dopaj, fie și-a dat seama că nu mai poate fugi din cauza diminuării globulelor roșii din sânge (fenomen cauzat cel mai probabil de mRNA) și a luat ceva ce nu trebuia.

Vadim Cușnarencu



De ce s-a dopat Halep acum?