Tenis

De ce Halep nu poate fi niciodata o mare campioana: Dialog cu zidul (video)

Simona Halep a avut un dialog cu Daren Cahill, antrenorul sau, dupa setul al doilea pierdut in sferturile de finala de la Miami. Cahill a incercat sa o convinga cu argumente umane ca joaca bine si ca poate invinge, insa Halep parea ca nu asculta si continua sa isi faca autocritica, prinsa in ganduri in momentele sale slabe din setul al doilea peste care nu a putut trece!

Acest dialog a aratat clar faptul ca Halep are un psihic incompatibil cu sportul de performanta de inalt nivel. Practic, este clar ca nu va putea fi niciodata o mare campioana, ci doar o jucatoare mediocra cu unele mici rabufiniri din cand in cand.

Iar micile rabufniri pot veni doar cand jocul ii merge bine. Cand merge prost, ea nu se mai poate ridica si ramane prada gandurilor negre, neincrezatoare in fortele sale ca poate castiga. Aceasta este o patologie, nu ceva trecator. O boala peste care nu se poate trece nici macar cu ajutorul unui psiholog.

Fara incredere nemarginita in fortele proprii, aceasta fiind psihologia pentru marea performanta, Halep arata ca nu o poate lua de la zero nici macat set de set, daca nu game de game sau de la punct la punct asa cum ar trebui de fapt. Dupa un prim set castigat cu Konta si un al doilea pierdut la limita din cauza psihicului, Halep s-a dus pe tobogan si mai rau in setul al treilea. La fel ca si cariera sa care va urma mai departe.

Iar increderea in fortele proprii o ai de mic de la natua sau educata din familie. Cand esti adult nu o mai poti educa. De aceea, Simona este pierduta pentru sportul de mare performanta la cel mai inalt nivel, asta putem spune noi dupa cativa ani in care am tot urmarit-o. 

Iata mai jos discutia dintre Halep si Cahill, cea care nu este valabila doar pentru acest meci ci pentru toate in care joaca Simona, chiar daca in majoritatea cazurilor totul este in capul ei si doar aici am avut sansa sa o auzim exprimata chiar de ea.

Cu bold sunt replicile lui Halep. Dupa cum se mai poate observa, Cahill este un fin psiholog, dar nici macar el nu poate ajunge la Simona, care este doar un zid de neincredere in fortele proprii, un zid care tine totul si nu poate lasa lucrurile in spate pentru a o lua de la zero permanent, asa cum ar trebui sa o faca un mare campion. 

"- E totul in regula? Reseteaza totul, nicio problema. Reseteaza-te, haide, pune-ti ordine in ganduri, a spus Darren Cahill, potrivit DigiSport.

- Uneori, ceri prea mult. Asta e caracterul meu. Sunt atat de moarta (I'm so dead). Am un joc ridicol.

- Deci, cum rezolvam asta?

- Nicio sansa.

- Bun, aduna-te...

- Am facut doua duble greseli, doua duble greseli in tiebreak si am ratat toate mingile. Serveste puternic, are un forehand puternic.

- Elibereaza-te, mai ai doua minute sa dai frau liber frustrarilor.

- Ceri prea mult si eu cer doar...

- Ce? Tu ce ceri? Ce ceri tu, exact, ce vrei?

* Simona nu a raspuns, dar din semnul facut cu mana se intelege ca in acel moment nu dorea sa raspunda, ci mai degraba sa renunte la ce avea de spus.

- Iata, avem o scurta conversatie, e prima noastra conversatie in acest meci. Vreau sa-ti spun acum, in mod personal: esti la egalitate de seturi cu o jucatoare foarte buna si in majoritatea timpului ai stat foarte bine in acest meci. Poti sa fii dura cu tine, eu nu voi fi.

- Ma complic tot timpul.

- Atunci, Simo, ai sansa de a face diferenta, asta e tot ce pot spune. Ai mai fost in pozitia asta de multe alte ori si de cele mai multe ori ai pierdut, cu atitudinea asta. Acum ai sansa de a schimba lucrurile. Depinde de tine, tu decizi ce vrei sa faci cu tine: poti sa urmezi calea asta si e in regula, sau poti sa iei o gura mare de aer, sa iti pui prosopul pe cap si sa incerci sa imbunatatesti putin situatia. E atat de simplu. Tine de tine, e ceva ce vine din interior. Asa ca nu e nicio problema in a te elibera, atat timp cat esti pregatita sa faci diferenta. Daca te bate jucand un tenis extraordinar, nicio problema! Ii strangi mana si ii spui: 'Bravo!'

- Crezi ca pot sa castig acest meci?

- Absolut! Cred ca poti sa castigi acest meci.

- Daca nu am castigat al doilea set, in care am avut atatea sanse...

- Nu ai facut totul gresit. Bine, au fost vreo doua duble greseli, ea a avut cateva lovituri extraordinare, a fost curajoasa la punctele mari. De aceea vreau sa fii curajoasa! Fii curajoasa in momentele mari. Ai servit de cateva ori fals cu al doilea serviciu, dar nu e nicio problema in a fi curajoasa.

- In unele momente am fost curajoasa.

- Nu o sa ma cert cu tine pe tema asta, ok? Trebuie sa iti demonstrezi tie, nu mie. Nu eu sunt cel care poate raspunde acestor intrebari, ci doar tu poti si ai sansa de a indrepta asta. Esti o atleta mai buna decat ea, trebuie sa transformi meciul intr-o intrecere atletica. Misc-o de pe loc, fa un pas inainte! Nu lovi mingea pe mijlocul terenului si asigura-te ca nu alergi doar tu. Fii atleta! La naiba, o sa ma duc eu acolo si o sa alerg, daca tu nu o faci. Fa-o sa se miste de fiecare data. De fiecare data cand ai sansa de a deschide terenul, profita de ea! Bine, poti sa faci cateva greseli, nu e nicio problema. Joaca dupa regulile tale si fa din acest meci un concurs atletic. Si pastreaza-ti concentrarea. Pune-ti prosopul pe cap, concentreaza-te la ce ai de facut si hai, sa facem un meci mare in acest ultim set. E timpul pentru o schimbare. Suntem 100% gata, e primul turneu unde esti la capacitate fizica maxima. Hai, vreau sa vad un mic zambet (Simona nu a zambit)".



De ce Halep nu poate fi niciodata o mare campioana: Dialog cu zidul (video)