Tenis

Cine a oprit-o pe Serena să devină cea mai mare jucătoare din istoria tenisului. Halep și Andreescu au pus piedici

Serena Williams este pe hârtie a doua cea mai mare jucătoare din istoria tenisului, dacă privim numărul de titluri de Mare Șlem. Ea s-a chinuit cinci ani de zile să egaleze un record pe care, în cele din urmă, nu a reușit să îl atingă.

Serena a adunat 23 de titluri de Mare Șlem, ceea ce constituie un record în Open Era. A depășit recordul anterior de 22 de succese al lui Steffi Graff, dar nu și pe cel de 24 al australiencei Margaret Court.

Williams are cele mai multe victorii în Open Era, dar nu per total. Court a adunat 24 de victorii de Grand Slam, dintre care 13 în Amateur Era și 11 în Open Era.

Serena a încercat din răspunteri în ultimii cinci ani să o egazele pe Court, dar nu a reușit, ultimul său Grand Slam fiind câștigat în 2017, la Australian Open, când a trecut de sora sa, Venus, cu 6-4 6-4. Era al 23-lea, dar ultimul, său succes de Grand Slam.

Au urmat cinci ani în care a încercat din răsputeri să o egaleze pe Court. A mai avut patru finale de Mare Șlem, toate pierdute. Kerber a învins-o în 2018 la Wimbledon, tot în 2018 Osaka la US Open. În 2019, Simona Halep a câștigat cu Serena în finala de la Wimbledon, iar în același an Bianca Andreescu a învins-o la US Open.

Toate aceste înfrângeri au venit după ce Serena a născut în 2017, anul în care câștiga și ultimul său Mare Șlem. A suferit de la naștere două embolisme pulmonare, dar a revenit pe teren la finalul anului 2017 și a eșuat în următorii doi ani în cele patru finale amintite mai sus.

Nu nașterea, cât poate greutatea excesivă acumulată în acest proces  - și pe care nu a reușit să o elimine - a împiedicat-o să mai ia măcar un titlu de Grand Slam. După naștere, am văzut-o pe Serena cu aceeași știință a jocului, cu aceeași anticipație, cu tehnică și lovituri de top. Însă, deplasarea pe teren a fost sever afectată din cauza masei corporale.

2020 a fost un an cu severe restricții în numele sănătății, din cauza covid, iar Willams a fost ieșită din formă, ca multe jucătoare după această pauză de luni bune. Vârsta și-a spus cuvântul la partea de rapiditate în recuperare a formei sportive. După un Australian Open tratat superficial, a jucat următorul Grand Slam la peste o jumătate de an distanță, la US Open, unde a fost eliminată în semifinale. Apoi a fost Roland Garrosul din octombrie, atipic, pe frig, unde a fost eliminată prematur. Anul 2020 a fost primul după 2006 când nu a ajuns în ultimul act al unui turneu de Grand Slam. 

În 2021, Serena a fost eliminată de la Australian Open de Osaka, după ce în prealabil trecuse și de Halep. S-a retras din cauza accidentărilor de la Wimbledon și US Open.

În  2022, nu a jucat la Australian Open fiind accidentată. A căzut pe locul 1204 mondial și a primit un wild card să evolueze la Wimbledon, unde a fost eliminată rapid, fiind de câteva ori pe punctul să cadă la propriu în nas din cauza lipsei de echilibru cauzate de greutatea excesivă. Apoi a venit probabil ultimul meci al carierei, la US Open.

Dacă Serena a rămas pe locul al doilea la titlurile de Mare Șlem din toate timpurile, ea s-a clasat pe locul al treilea ca număr de săptămâni în postura de număr 1 mondial. Cu 319 săptămâni numărul 1, a fost surclasată de Steffi Graf (377) și Martina Navratilova (332).

Serena este numărul 1, dar la egalitate cu Graf, la numărul de săptămâni consecutive ca număr 1 mondial, unde a adunat 186, exact ca germanca.

Americanca se clasează pe locul 5 în topul jucătoarelor cu cele mai multe turnee WTA câștigate. Are 73, după Navratilova (167), Evert (157), Graf (107) și Court (92).

În topul celor mai multe finale WTA jucate, Serena este a șaptea cu 98, în topul condus de Navratilova cu 239.

Serena nu apare în top 10 la numărul de victorii consecutive, unde conduce Navratilova cu 74, dar se află pe locul al doilea la egalitate cu Steffi Graf la numărul de ani în care a terminat pe locul 1 WTA, cinci la număr, după Navratilova cu 8 ani încheiați în fruntea WTA.

Vadim Cușnarencu



Cine a oprit-o pe Serena să devină cea mai mare jucătoare din istoria tenisului. Halep și Andreescu au pus piedici