Australian Open

Aryna Sabalenka, noua campioana de la Australian Open

Sursă foto: https://twitter.com/AustralianOpen/

Jucatoarea bielorusa Aryna Sabalenka a triumfat la Australian Open dupa o finala de trei seturi contra Elenei Rybakina din Kazahstan.

Aflata in premiera intr-o finala de Grand Slam, Sabalenka a revenit de la set pierdut si a castigat meciul, cu 4-6, 6-3, 6-4, dupa doua ore si jumatate de joc intens.

A fost primul set pierdut de Sabalenka in acest an, dupa 43 de minute in care Rybakina a fost jucatoarea mai buna. Sabalenka a intrat timorata in finala si a gresit enorm de mult pentru un meci cu o asemenea miza.

Bielorusa a incheiat meciuli cu sapte duble greseli, dintre care cinci au fost comise doar in primul set, pentru a intelege nivelul de la care a inceput Sabalenka sa-si construiasca revenirea.

Rybakina a facut primul break al meciului devreme in meci (2-1), cu revenire de la 0-40. Sabalenka a reusit in cele din urma sa echilibreze disputa si a egalat dupa game-ul opt (4-4).

Bielorusa a continuat sa fie inconstanta la serviciu si a cedat inca odata, de aceasta data decisiv pentru soarta primului set.

Cum arata clasamentul WTA dupa finala Australian Open

Mult mai ordonata in joc, Sabalenka a gresit tot mai putin incepand cu setul secund si rezultatele n-au intarziat sa apara. Un break a inclinat balanta in setul secund, Sabalenka trimitand meciul in decisiv cu as din al doilea serviciu la minge de set si 5-3.

Decisivul a debutat sub semnul echilibrului, cele doua finaliste mergand cap la cap cu serviciul pana in game-ul sapte, cand Sabalenka a obtinut break-ul de care a tinut pana la final.

Rybakina a avut o singura sansa de break in decisiv, chiar in ultimul game, minge anulata de Sabalenka cu un serviciu care i-ar face invidiosi pe multi jucatori din circuitul masculin, 192 km/h.

Sabalenka a incheiat in cele din urma meciul din a patra sansa, trecandu-si in cont la cei 25 de ani ai sai primul titlu de Mare Slem.

Rybakina ramane cu trofeul de la Wimbledon cucerit in 2022 si contabilizeaza prima finala pierduta.

Jucatoarea din Kazahstan urca 15 locuri din Australian Open si ajunge pe locul 10 in clasamentul WTA. Ar fi urcat pe opt in eventualitatea castigarii turneului.

Sabalenka urca trei pozitii fata de startul turneului si e noul numar 2 mondial. Bielorusa e neinvinsa in 2023, castigand toate cele 11 meciuri din acest an.

La general scorul intalnirilor directe a devenit 4-0 pentru Sabalenka, toate meciurile avand nevoie de set decisiv.

2 milioane de dolari americani este premiul pentru castigarea Australian Open la simplu.



Aryna Sabalenka, noua campioana de la Australian Open