Australian Open

Rafael Nadal se califica în semifinale cu stari de slabiciune si dureri in stomac sau piept. Cadere fizică majoră: „Mi-au luat tensiunea. Nu am mai putut sa respir cum trebuie”

Jocul lui Rafael Nadal a scazut brusc in partida din sferturile de finala cu canadianul Denis Shapovalov, dupa ce dominase categoric meciul. El a chemat medicul si a facut niste gesturi elocvente, desi nu s-a auzit ce a spus. Cu toate acestea, experienta sa a facut diferenta in setul al cincilea, fiind capabil sa isi mentina serviciul si sa capitalizeze erorile de amator ale adversarului.

Nadal a condus cu 2-0 la seturi (6-3 6-4), iar pe al treilea l-a pierdut fiind in mod evident mai apatic (4-6)  si incapabil sa alerge dupa mingi.

In setul al patrulea, condus cu 5-3, a chemat medicul si i-a aratat ca il strange ceva in zona centrala a stomacului, sub stern. A facut si un gest indicand ca atunci cand simte durerea ii vine sa lesine, sa cada din picioare sau are o stare importartanta de slabiciune.

La ora meciului, erau doar 29 de grade in Australia, iar Nadal a jucat in conditii extrem de dure an de an, fara problele fizice.

Nadal a pierdut la pas setul al patrulea, fiind mai departe evident ca nu poate sau nu vrea sa alerge si sa riste din cauza problemelor fizice, pentru a se menaja.

Spaniolul a cerut din nou ajutorul medicilor inaintea setului al cincilea. „Nu ceri ajutorul medicilor pentru a doua oara in meci pentru probleme la stomac, Trebuie sa fie altceva”, au spus comentatorii de limba engleza ai Eurosport 4K.

In setul al cincilea, desi a jucat mai departe evident cu probleme fizice, Nadal a reusit cumva sa isi revina putin cu serviciul si sa nu cedeze vreun break. A castigat cu 6-3, gratie a unui singur break, dar si experientei sale si a serviciului care a functionat putin mai bine dupa dezastrul din seturile 3 si 4.

Shapovalov a gresit de multe ori in setul decisiv, la doar 22 de ani neavand experienta necesara sa inteleaga ca trebuia doar sa tina mingea pe teren, in fata unui Nadal capabil de doar 25% din efortul care l-a caracterizat pana astazi. Canadianul trebuia, la propriu, doar sa tina mingea pe teren pentru a-l invinge pe Nadal, dar s-a hazardat de multe ori cu lovituri la limita, care nu nu doar ca nu i-au mai iesit, dar nici nu ii trebuiau avand in vedere starea precara a lui Nadal, caruia parca ii era frica sa alerge.

”Nu stiu cum am terminat meciul, am fost complet distrus. A fost cald, nu m-am pregatit pentru asta. Am avut putin noroc la inceputul setului al cincilea. Pentru mine este extraordinar sa fiu in semifinale. In setul al patrulea am inceput sa nu ma simt bine la stomac, mi-au verificat tensiunea si am luat niste pastile pentru a imi fi mai bine la stomac. Dupa aceea m-am simtit asa si asa. Am avut noroc ca am servit bine in setul al cincilea.”, a spus Nadal dupa meci.

El are acum doua zile de odihna inainte de semifinale. „Nu mai am 21 de ani”, a mai spus spaniolul.

”Din cauza stomacului care ma strangea, am simtit ca nu am mai putut sa respir cum trebuie, in cel mai bun mod”, a declarat el si in studioul Eurosport de dupa meci.

Nadal nu este singurul care a avut probleme fizice la Australian Openi in 2022. Chiar Simona Halep s-a confruntat cu probleme fizice. In timpul setului al doilea, romanca a fost auzita pe transmia live spunand ca nu poate sa respire, la fel ca Nadal. Si ea a acuzat dureri de stomac si ca o dureau „cam toate”. Numai ca la ora meciului jucat de Halep erau in jur de 33 de grade, nu 29. Iar Nadal a jucat spre seara cu terenul in umbra totala spre finalul partidei.



Rafael Nadal se califica în semifinale cu stari de slabiciune si dureri in stomac sau piept. Cadere fizică majoră: „Mi-au luat tensiunea. Nu am mai putut sa respir cum trebuie”