Australian Open

Cenzură la Eurosport: propriul comentariu eliminat la reluare, jignirile la adresa lui Djokovic lăsate

Meciul jucat luni de Novak Djokovic la Australian Open a inclus un moment în care unii spectatori australieni aflați în tribune la Melbourne și-au arătat lipsa de educație. Comentatorul de limbă engleză de la Eurosport 4K a sancționat gestul printr-un comentariu acid, lucruri pe care le-am semnalat imediat după meci. Însă, la partida redifuzată luni seara, în reluare, a fost eliminată partea de comentariu a propriului angajat, dar nu și jignirea la adresa sârbului.

La scorul de 1-0 la seturi și 4-0 la ghemuri în setul al doilea al partidei jucate de Djokovic contra localnicului De Minaur, un spectator australian a strigat din tribune. „Ți-ai făcut vaccin la picior, Novak?”, cu referire la faptul că sârbul nu s-a injectat cu mRNA și avea piciorul bandajat la meci, fiind accidentat.

Acest lucru a stârnit o minirevoltă din partea comentatorului de limbă engleză de la Eurosport 4K. Acesta a spus pe post, în direct: „A fost decizia personală a lui Novak Djokovic să nu se vaccineze. Este păcat ca un astfel de meci să fie stricat de niște idioți”.

Scriam la acel moment că „sperăm că acest comentator va fi promovat, și nu dat afară pentru curajul lui de a reda realitatea”.

Meciul a avut loc luni dimineața. Luni seara, în reluare, pe transmia Eurosport 4K s-a auzit din nou momentul -  „Ți-ai făcut vaccin la picior, Novak?” - la fel cum fusese în meciul live.

Numai că a fost eliminat comentariul legat de idioții din tribune, Eurosport eliminând remarca propriului comentator printr-o editare video și  audio. Comentariul „a fost decizia personală a lui Novak Djokovic să nu se vaccineze. Este păcat ca un astfel de meci să fie stricat de niște idioți” a fost eliminat. Aparent s-a decis să se altereze pista audio prin înregistrarea ulterioară a  unui alt comentariu, peste cel original, la reluare putându-se auzi ceva ce în live nu fusese, și anume: „Stewarzii își vor face datoria!”.

Acest lucru se numește cenzură, iar România a trăit-o până la căderea comunismului, în 1989. Partidul Comunist Român avea persoane angajate în toate instițiile de presă, edituri și alte mijloace de comunicare în masă, aceste persoane decideau ce să rămână și ce să fie eliminat din articole, cărți etc. Dacă ceva scăpa, se lucra în același stil în care a făcut-o Eurosport în anul 2023.

Mai trebuie vero dovadă legată de anularea libertății de exprimare a presei, mai ales pe canalele majore de comunciare din lume, o cenzură masivă impusă din 2020 încoace?

Dar cenzura nu va fi înghițită la infinit, așa cum nu a fost nici în România. Una dintre revoltele recente contra cenzurii a fost cea de la BBC. când sute de oameni au lipit stickere pe geamurile postului tv cerând că se arate câți oameni au murit după vaccinările mRNA.

Discovery și alte corporații au condiționat locul de muncă cu vaccinarea

Postul Eurosport nu mai este, în fapt, un post de televiziune european. El a fost achiziționat în urmă cu ceva ani de compania americană Discovery. În SUA, comunicarea și măsurile pro mRNA au fost foarte dure, o mare parte a populației fiind condiționată în companiile private să aibă acces la locul de muncă doar după vaccinare. 

Google, CNN, Ford, Facebook, Blackrock, American Express, dar și multe alte corporații, au condiționat accesul la locul de muncă în SUA de dovedirea stării de sănătate prin vaccinare. Grupul Discovery nu a fost o excepție, în fapt acesta și în iulie 2022 cerea încă dovada vaccinării pentru accesul la birou, în ciuda faptului că Guvernul SUA renunțase la această politică.

Așadar, toți anjajații Discovery, inclusiv Eurosport au trebuit să se vaccineze ca să aibă acces la serviciu. De aici rezultă de ce rebeliunea comentatorului a fost adusă rapid la tăcere prin cenzură. De asemenea, de aici rezultă și motivația rebeliunii prezentatorului, care nu și-a putut pune în practică o decizie personală, fiind obligat să se injecteze ca să mănânce. A mai trecut un timp, iar el a răbufnit în direct, trecând pentru puțin timp de cenzură, aceasta fiind și motivația unora înainte de 1989. 

Să nu uităm că în anii 2020-2021 premierul României, Câțu, a dorit să impună și la noi vaccinarea la locul de muncă pe modelul SUA. A fost un gest care a adus prăbușirea continuă a Partidului Național Liberal (PNL)  în sondaje, Câțu fiind in PNL. Oprirea vaccinării la locul de muncă s-a făcut la acel moment doar cu ajutorul unei manifestații în stradă organizate de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor (AUR).

Vadim Cușnarencu



Cenzură la Eurosport: propriul comentariu eliminat la reluare, jignirile la adresa lui Djokovic lăsate