Australian Open

Federer castiga Australian Open dupa o finala memorabila cu Nadal

Sursă foto: twitter.com/miamiopen

Finala epica intre Roger Federer si Rafael Nadal pentru titltul de la Australian Open, trofeul care a fost obtinut de Federer dupa un meci de 3 ore si 36 de minute, cu victorie in cinci seturi (6-4, 3-6, 6-1, 3-6, 6-3) scaldata la final in lacrimi de bucurie. Meciul a fost live text game cu game.

Un singur break a facut diferenta in primul set in favoarea lui Federer. Elvetianul a rupt echilibrul in game-ul sapte, la 3-3, si a transat actul inaugural dupa 34 de minute.

Federer l-a dominat pe Nadal la loviturile direct castigatoare (13-5) si a avut un procentaj superior la punctele jucate in preajma fileului (5/7). Serviciul lui Federer l-a tinut la respect pe spaniol, iar Nadal n-a avut nicio sansa de break.

Nadal egaleaza

Spaniolul s-a revansat in setul secund cand a obtinut break-uri la rand pentru un 4-0 neverosimil. Federer a reactionat imediat dupa pierderea celui de-al doilea serviciu si nu i-a permis lui Nadal sa se distanteze la un 5-0 fara drept de apel. Procentajul lui Federer la punctele castigate cu primul serviciu a scazut drastic de la un 93% in setul inaugural la un 40% in setul al doilea.

Federer a revenit la 2-4 cu doua game-uri la rand, insa Nadal i-a intrerupt seria cu un game de serviciu la zero, dupa care a castigat setul, cu 6-3. Un set al doilea in care diferenta s-a facut la diferenta erorilor nefortate (15-4 Federer).

Federer in control

Setul trei i-a revenit autoritar lui Federer, cu 6-1, dupa ce acesta salvase doua mingi de break in chiar game-ul de debut. Doua game-uri la zero pe propriul serviciu si un al doilea break l-a adus pe Federer in postura de a servi pentru set la 5-1. Favoritul 17 a salvat o sansa de break inainte de a inchide setul cu o scurta spectaculoasa la fileu.

Procentajul punctelor castigate cu primul serviciu si-a spus din nou cuvantul in favoarea lui Federer (82%). Federer a fost jucatorul mai ofensiv, cu 18-4 la lovituri direct castigatoare. De aceasta data elvetianul a compensat cele 13 erori nefortate, reusind sa anuleze si cele cinci mingi de break avute de Nadal.

Un break a facut diferenta in favoarea lui Nadal in setul patru. Spaniolul a condus cu 4-1 si nu mult a lipsit sa aiba chiar 5-1 pe tabela. Federer a ramas in cele din urma in set, dar n-a avut nicio sansa de a strapunge serviciul impecabil al lui Nadal. Zero sanse de break pentru elvetian in acest set in care Nadal a comis doar trei erori nefortate (13 pentru Federer). Cele mai multe erori ale elvetianului au venit pe lovitura de forehand.

Nadal a avut prima sansa la victorie in decisiv cand, dupa un break obtinut devreme, a condus cu 3-1. Federer a revenit fabulos si a intors scorul cu cinci game-uri la rand si doua break-uri, pentru a servi pentru castigarea meciului si titlu la 5-3. Nadal a avut doua mingi de break, insa Federer le-a anulat pe amandoua prelungind suspansul la cote inimaginabile.

Dupa o prima minge de meci ratata, Federer a inchis partida cu un forehand castigator care a prins linia terenului. O minge cat un turneu, cat o intreaga istorie. Federer obtine astfel titlul major cu numarul 18 dintr-o cariera fabuloasa.Federer castiga Australian Open dupa o finala memorabila cu Nadal