Australian Open

Djokovic, obligat sa paraseasca Australia. Apelul i-a fost respins! Declaratia jucatorului: "Sunt dezamagit, dar respect decizia instantei"

Sursă foto: https://twitter.com/ESPNtenis

Toti cei trei judecatori care au analizat apelul formulat de Novak Djokovic la decizia Ministerului Imigratiei de anulare a vizei pentru Australia au decis respingerea contestatiei jucatorului sarb si mentinerea deciziei initiale. Hotararea este definitiva si Djokovic e obligat astfel sa plece de la Antipozi cu o zi inaintea debutului Australian Open 2022.

In plus, Djokovic este obligat sa achite si cheltuielile de judecata aferente.

Djokovic era desemnat principal favorit la castigarea Australian Open, turneu care debuteaza luni, 17 ianuarie.

"Sunt extrem de dezamagit de decizia Curtii de a respinge cererea mea de revizuire judiciara a deciziei ministrului de a-mi anula viza, ceea ce inseamna ca nu pot ramane in Australia si nu pot participa la Australian Open.

"Respect hotararea Curtii si voi coopera cu autoritatile in legatura cu plecarea mea din tara. Nu imi place ca in ultimele saptamani toata atentia a fost indreptata asupra mea si sper ca acum ne putem concentra cu totii asupra jocului si turneului pe care il iubesc.

"As dori sa le urez jucatorilor, oficialilor turneului, personalului, voluntarilor si fanilor toate cele bune pentru turneu", a declarat Djokovic.

Unul dintre argumentele deciziei de duminica este ca Djokovic a manifestat prin luarile sale de pozitie in public "o atitudine antivaccinare", concluzioneaza presa australiana.

Cronologia evenimentelor

Octombrie sau noiembrie 2021: Djokovic solicită o viză de intrare temporară în Australia pentru a concura la Australian Open.

18 noiembrie: I se acordă viza.

16 decembrie: Djokovic este testat pozitiv pentru Covid-19. În aceeași zi, el este fotografiat la trei evenimente.

22 decembrie: El este testat negativ pentru virus.

30 decembrie: Primește o scutire medicală de la vaccinarea Covid pentru intrarea in Australia de la Tennis Australia, pe motiv că tocmai și-a revenit de Covid.

1 ianuarie: Echipa lui Djokovic depune declarația sa de călătorie la Ministerul Afacerilor Interne din Australia, care îi anunță că sportivul a fost evaluat și este autorizat pentru intrarea in Down Under fără carantină.

2 ianuarie: Djokovic primește viza de la guvernul statului Victoria, unde se află Melbourne și unde va avea loc turneul.

4 ianuarie: Djokovic pleacă din Spania, din orasul Malaga, catre Australia, cu viza in buzunar.

5 ianuarie: Sosește în Melbourne noaptea târziu, aproape de miezul nopții. I se ia pașaportul și este escortat într-o cameră mică unde este interogat timp de noua ore de ofițerii de control la frontieră.

6 ianuarie: Viza lui este anulată de guvernul australian și este dus la un centru de detenție temporară de la Hotelul Park din Melbourne.

10 ianuarie: Începe audierea sa, judecătorul hotaraste să anuleze anularea vizei sale și să dispună eliberarea acestuia din detenție.

13 ianuarie: Are loc tragerea la sorti a tabloului de la Austrailan Open. Djokovic e desemnat cap de serie numarul unu si afla adversarul din primul tur, un conational.

14 ianuarie: Alex Hawke, ministrul Imigratiei din Australia dispuse anularea vizei lui Djokovic.

15 ianuarie: Djokovic ajunge din nou in detentie la un hotel de carantina din Melbourne.

16 ianuarie: Apelul lui Djokovic la anularea vizei de catre ministrul Imigratiei este respins in unanimitate de cei trei judecatori care au analizat cazul.



Djokovic, obligat sa paraseasca Australia. Apelul i-a fost respins! Declaratia jucatorului: "Sunt dezamagit, dar respect decizia instantei"