Australian Open

Djokovic a reprimit viza de intrare in Australia

Novak Djokovic a castigat luni dimineata procesul prin care cerea anularea deciziei de anulare a vizei sale de intrare in Australia. El a fost trimis in detentie, la fel ca cetatenii australieni nevaccinati sositi in tara, din cauza ca nu prezentase dovezi suficiente legate de scutirea de vaccin covid.
Citește și: Pentru cine nu s-a prins: Cazul Djokovic nu este despre tenis, ci despre libertatea pierdută și dictatura sanitară. Revoluția Mondială începe cu Djokovic, în „Down Under”

Cele patru masuri anuntate de instanta sunt:

1. Hotararea guvernului australian de a revoca viza este invalida.

2. Guvernul australian va trebui sa ii plateasca daune jucatorului sarb.

3. De asemenea, guvernul va trebui „sa aprobe de urgenta masuri de eliberare” din detentie.

4. Djokovic trebuie sa primeasca inapoi pasaportul si celelalte bunuri confiscate.

Instanta a invalidat decizia guvernului de a anula viza unui om trecut prin boala covid, intr-o tara in care intrarea strainilor se realizeaza pe baza de vaccin.

Judecatorul a motivat decizia prin faptul ca Guvernul australian nu i-a oferit lui Djokovic un timp suficient de notificare pentru anularea vizei si nici timp pentru a pregati aparerea.

Guvernul poate inca ataca decizie instantei si sa obtina din noua anularea viziei jucatorului.

Daca ar fi fost deportat, Djokovic nu ar mai fi putut intra in Australia timp de trei ani.

Novak Djokovic a venit saptamana trecuta in Australia pentru a juca la Australian Open. Cu o viza valida in baza unui certificat de trecere prim boala covid, intr-o tara care primeste doar cetateni straini vaccinati, el s-a trezit cu viza anulata ad-hoc la granita, fiind ridicat de pe aeroport, interogat timp de noua ore, cu bunurile confiscate si telefonul mobil confiscat trei ore. 

Totul, pentru ca nu era vaccinat anticovid. Pentru ca nu a putut prezenta dovezi suficiente pentru scutirea de vaccin, a fost trimis in detentie intr-un hotel de imigranti, cu politia la usa si cu ferestre ce se puteau deschide doar cativa centimetri.

Cronologia evenimentelor

 

Octombrie sau noiembrie 2021: Djokovic solicită o viză de intrare temporară în Australia pentru a concura la Australian Open.

18 noiembrie: I se acordă viza.

16 decembrie: Djokovic este testat pozitiv pentru Covid-19. În aceeași zi, el este fotografiat la trei evenimente.

22 decembrie: El este testat negativ pentru virus.

30 decembrie: Primește o scutire medicală de la vaccinarea Covid pentru intrarea in Australia de la Tennis Australia, pe motiv că tocmai și-a revenit de Covid.

1 ianuarie: Echipa lui Djokovic depune declarația sa de călătorie la Ministerul Afacerilor Interne din Australia, care îi anunță că sportivul a fost evaluat și este autorizat pentru intrarea in Down Under fără carantină.

2 ianuarie: Djokovic primește viza de la guvernul statului Victoria, unde se află Melbourne și unde va avea loc turneul.

4 ianuarie: Djokovic pleacă din Spania, din orasul Malaga, catre Australia, cu viza in buzunar.

5 ianuarie: Sosește în Melbourne noaptea târziu, aproape de miezul nopții. I se ia pașaportul și este escortat într-o cameră mică unde este interogat timp de noua ore de ofițerii de control la frontieră.

6 ianuarie: Viza lui este anulată de guvernul australian și este dus la un centru de detenție temporară de la Hotelul Park din Melbourne.

10 ianuarie: Începe audierea sa, judecătorul hotaraste să anuleze anularea vizei sale și să dispună eliberarea acestuia din detenție.



Djokovic a reprimit viza de intrare in Australia