Tenis

Andre Agassi, copilul teribil al tenisului a ajuns la 50 de ani

Sursă foto: https://twitter.com/BastienFachan/

Jucator profesionist intre 1986 si 2006, Andre Agassi a ajuns la pragul jumatatii de veac, desi e greu de crezut ca vorbim despre acelasi personaj care a revolutionat lumea tenisul prin atitudinea lui rebela.

"In fata oglinzii de la baie, stergandu-ma cu prosopul, imi privesc fata. Ochi rosii, barba gri, o fata diferita de cea cu care am inceput. Dar diferita si de cea pe care am vazut-o anul trecut in aceeasi oglinda. Oricine as fi, nu sunt baiatul care a pornit aceasta odisee", scria Andre Agassi in Open. O autobiografie, cartea lansata in 2009 la Victoria Books si tradusa in limba romana doi ani mai tarziu.

De la debutul sau in august 1986 sub aripa cunoscutului Nick Bollettieri si pana la finalul anului 1988 Andre Agassi a parcurs ca o cometa drumul prin ierarhia ATP.

Aflat pe locul 310 mondial la debut, pe atunci tanarul american cu origini iraniene ajungea pe pozitia a treia in ierarhia ATP.

Agassi avea sa castige in 1992 titlul la Wimbledon in fata croatului Goran Ivanisevic, primul dintr-o colectie de opt trofee de Mare Slem. Ar putea parea putine comparand cu zecile de titluri majore obtinute mai aproape de timpurile noastre de Roger Federer, Rafael Nadal si Novak Djokovic.

Pentru Agassi au urmat patru titluri la Australian Open, turneul de Mare Slem pe care l-a castigat de cele mai multe ori (1995, 2000, 2001, 2003), alte doua la US Open (1994, 1999) si Roland Garros (1999).

Finala de la Paris castigata in fata ucraineanului Andrei Medvedved a ramas in istoria tenisului ca una dintre cele mai pasionante. Condus cu 2-0 la seturi, Agassi a intors fabulos soarta finalei cand multi il considerau, metaforic vorbind, mort si ingropat dupa 1-6, 2-6 in primele doua seturi.

Pe langa cele opt titluri majore Agassi a disputat alte sapte finale de Mare Slem. Doua dintre acestea au fost pierdute la Roland Garros, patru la US Open si o alta la Wimbledon.

In trei finale majore Agassi a fost invins de rivalul generatiei sale, conationalul Pete Sampras.

Ultima aparitie a lui Agassi intr-o finala de Mare Slem a fost la US Open in 2005, cand americanul se inclina in fata elvetianului Roger Federer, noul dominator al tenisului mondial la momentul respectiv.

Alte titluri cucerite de Agassi:

22 turnee din serie Masters (plus alte cinci finale);

1 Turneu al Campionilor (plus patru finale);

1 medalie olimpica de aur la Atlanta 1996;

90 titluri obtinute la simplu (plus alte 30 finale jucate);

1 titlu la dublu;

2 Cupa Davis din trei finale jucate intre 1990 si 1992;

101 saptamani ca lider mondial (locul 9 in ierarhia tuturor timpurilor);

31,152,975 milioane de dolari obtinuti numai din tenis.

Cea mai mare rivalitate cu Pete Sampras (34 de meciuri dintre care a castigat doar 14).



Andre Agassi, copilul teribil al tenisului a ajuns la 50 de ani