Sănătate

Un american a murit pe terenul de baschet dupa ce a baut Red Bull. Incepe un proces de $85 milioane

Un american in varsta de 33 de ani a murit in timp ce juca bashet, la scurt timp dupa ce bause o doza de Red Bull. Familia va incepe in SUA primul proces impotriva Red Bull si va cere daune 85 de milioane de dolari. Se descide o discutie ampla, in care se afla ca si alte morti au fost legate de consumul bauturilor energizante, iar peste 10.000 de cazuri in SUA au fost urgente medicale din acelasi motiv.

In cazul lui Cory Terry (foto sus), Red Bull nu i-a dat aripi ci un atac de cord. Avocatul familiei afirma ca bautura energizanta este de vina "pentru ca are in compozitie substante diferite fata de o cana cu cafea".

Procesul cu daune de 85 de milioane de dolari va incepe luni, 4 noiembrie, anunta ziarul New York Times care mai scrie ca aceasta ar fi prima actiune legala impotriva Red Bull. 

Red Bull a refuzat sa faca vreun comentariu in acest caz. Insa, un purtator de cuvant al companiei a declarat ca s-au vandut in lume peste 35 de miliarde de doze, in peste 165 de tari, in ultimii 25 de ani "pentru ca autoritatile de sanatate mondiale au ajuns la concluzia ca bautura energizanta Red Bull este sigura pentru consum".

Terry lucra ca muncitor constructor si a lasat orfan un baiat de 13 ani. Era sanatos, nu fuma, insa era un consumator avid de Red Bull, conform declaratiilor familiei. "Bea chestia aia mereu, zicea ca ii da energie", a spus bunica lui Terry.

In ziua de 8 noiembrie 2011, Terry arunca la cos in sala liceului Stephen Decatur din Brooklyn, Statele Unite ale Americii. Dupa 45 de minute a dat pe gat o doza de red Bull, a inceput sa aiba ameteli si a cazut, arata declaratiile din dosar.

Cauza mortii a fost cardiopatie dilatativa idiopatica, ceea ce inseamna ca inima lui s-a oprit. Sunt multe cauze ale acestei afectiuni, printre care boala, factorii genetici sau alcoolismul.

Raportul medical contine referinta legata de consumul bauturii energizante inante de atacul de cord al lui Terry. "Stiu ca era sanatos si nu vad alt motiv pentru care a murit", mai spune bunica barbatului.

Ea a mai pornit un proces si impotriva autoritatilor locale, reprosand ca nu a existat in liceu un defibrilator sau un alt echipament de prim ajutor si ca Salvarea a venit in 40 de minute. Cazul este inca pe rol, fara a fi comentat de edili.

In noua plangere contra Red Bull se mentioneaza alte noua cazuri din lume in care oameni au murit probabil din cauza acestei bauturi si se citeaza studii medicale care vorbesc despre riscurile potentiale ale consumului de energizante mai ales pentru adolescenti si oamenii care fac sport si beau.

Intre 2004 si 2012, Administratia SUA de Alimente si Medicamente (FDA) a primit 21 de rapoarte din partea doctorilor si spitalelor care includ o lista lunga de simptome asociate cu consumul de Red Bull, printre care oboseala, ameteala, dureri in piept si altele.

Insa, cifrele pot fi mult mai mari decat atat. FDA a confirmat anterior 18 decese in care se suspecteaza bauturile energizante. Un studiu din 2009 a aratat ca 13.000 de cazuri medicale de urgenta au fost asociate cu consumul acestor bauturi.

Avocatii lui Terry sustin ca FDA trebuia de mult timp sa impuna etichetarea acestor batuturi cu mesaje de avertizare, precum cele aflate pe pachetele de tigari.

Procesul din SUA ataca inclusiv sloganul "Red Bull iti da aripi" pentru ca tinerii si sportivii in special pot cadea vulnerabili in fata cofeinei sau alte ingrediente continute,  precum taurina. Procesul ridica, de asemenea, atentia publicului asupra acestor bauturi si potentialelor riscuri asurpa sanatatii. "Vrem ca moartea lu Terry sa insemne ceva si sa incercam sa prevenim alte tragedii", spune familia barbatului mort.

FDA a reactionat deja si a anuntat ca va face o investigatie si va lua masuri daca aceste bauturi se dovedesc periculoase pentru consum.



Un american a murit pe terenul de baschet dupa ce a baut Red Bull. Incepe un proces de $85 milioane