Sănătate

Tema zaharului: BBC il ataca direct pe seful Coca Cola Europa

Am scris zilele trecute despre problema zaharului in alimente si am oferit un grafic cu cate lingurite de zahar contin unele alimente. Linguritele sunt ceva mult mai palpabil decat gramele. La BBC, moderatorul ii arata unui sef mare de la Coca Coca cate pliculete de zahar sunt incluse in aceasta bautura. Este laudabil ca oficialii Coca Cola vin si raspund acestor probleme si vor sa isi faca bauturile mai sanatoase. Sunt singurii care ies si o fac, in timp ce altii - Pepsi, producatorii de dulciuri, ciocolate, iaurturi cu "fructe sau chiar lapte praf pentru copii (!)- se ascund, desi au aceeasi mare hiba. Insa, priviti imaginile si tineti minte atunci cand consumati produse dulci, mai ales daca o faceti zilnic, ca va distrugeti fara sa stiti. Nimeni nu vrea sa isi puna intr-un ceai 23 sau 44 de pliculete de zahar, atata cat contin in zilele noaste nu doar bauturle carbogazoase, ci in general dulciurile care se gasesc prin magazine.


De aceea noi insistam pentru cititorii nostri, cei care tin la sanatatea lor trebuie sa stie ca toate alimentele care contin glucoza si fructoza (adica zahar sau derivate ca sirop de fructoza sau glucoza) trebuie consumate zilnic cu mare moderatie sau cu moderatie la distanta de cateva zile.

Nu va feriti de Coca Cola pentru ca topeste dintii sau alte prostii care apar de Internet. Feriti-va pentru ca are mult zahar. Consumati cu moderatie un sfert de doza pe zi de Coca Cola si nu va face rau, consumati un sfert de baton Mars pe zi, consumati doi biscuiti in loc de un pachet si asa mai departe. Nu va vor face rau. Altfel, cantatile asa cum vin ele de la magazin sunt prea mari. Totul se depune si se ajunge la boli.

Totul in aceste produse se reduce la zahar si este foarte bine ca apar analogiile care iti pun in fata cantitatea de zahar nu in grame, ci in lingurite sau pliculete. In acest fel iti dai seama ca este prea mult, mult prea mult.

Oficialul de la Coca Cola greseste insa cu ceva in imaginile de mai sus, dar greseste probabil pentru ca nu stie. Studiile recente arata ca o calorie din zahar sau derivat sirop de glucoza sau fructoza nu este  pentru organism ca o calorie normala, ci mai decat o calorie.

O calorie din zahar nu este o calorie. De ce? E simplu. Pentru ca fructoza din zahar sau derivate este un compus chimic pe care organismul uman nu stie sa il proceseze si atunci il depune in grasime in proportie de 90%. Apoi, fructoza creeaza rezistenta la insulina si asta are doua efecte: primul ca duce la boli si al doilea este ca blocheaza hormonul care ofera senzatia de satietate, ceea ce te face sa mananci mai mult dupa ce tocmai organismul tocmai a luat doze considerabile de calorii din zahar.

Inclusiv sucurile naturale de fructe trebuie evitate, se stie despre aceasta recomandare, motivul fiind ca ele contin foarte multa fructoza si duc la ingrasare. Un pahar de suc de fructe obtinut din 3-4-5 portocale este o bomba de fructoza.

Asta nu o spun de la mine, ci ca un jurnalist care a studiat problema si stie ultimele detalii medicale pe care le explic pe interesul tuturor. Nu sunt povesti, sunt fapte, studii si date care arata o clara legatura intre zahar si diabet si boli de inima, capitole aflate in explozie. S-a umblat in ultimii 20-25 de ani la scaderea nivelului de grasimi animale din alimente, insa incidenta bolilor de inima, a obezitatii, a diabetului tote au crescut. De ce? Pentru ca a crescut constant zaharul, de fapt adevaratul responsabil.

Asadar, la fel ca si in cazul alcoolului, recomandarea este ca zaharul sa se consume cu moderatie. Si tineti minte ca in cazul alcoolului organismul ofera semnul cand toxina (adica acoolul) este in cantitate prea mare. Atunci intervine ameteala, starea de voma etc. In cazul zaharului, insa, toxina (fructoza continuta) este "invizibila". Cum spuneam mai sus, organismul nu stie sa o proceseze si atunci nu ofera nici un semnal ca e prea mult. Si, de aici, probleme.



Tema zaharului: BBC il ataca direct pe seful Coca Cola Europa