Sănătate

S-a demonstrat stiintific pentru prima oara: Folosirea "gadgeturilor" tampeste

Un studiu realizat de Universitatea din Sussex (Marea Britanie) si publicat in revista de stiinta Plos One a demonstrat ca persoanele care folosesc des diverse dispozitive electronice (computere, tablete, mobile, laptopuri etc) au o densitate mai mica de materie gri intr-o zona a creierului, in comparatie cu cei care le utilizeaza ocazional. Multi vor intelege acum de ce Steva Jobs, fondatorul Apple, le interzicea complet propriilor copii sa foloseasca tabelete pe care chiar el le dusese la rangul de arta.

Studii anterioare relationasera concentrarea slaba si lipsa atentiei cu folosirea dispozitivelor moderne, asa numitele "gadgeturi". Insa, acum pentru prima oara exista si dovada stiitifica a legaturii dintre ele.

Oamenii de stiinta britanici au aratat ca se produce o schimbare la nivelul creierului dupa expunerea prelungita la dispozitive electronice folosite simultan.

Pentru a demonsta, s-au folosit imagini de rezonanta magnetica functionala pentru a examina structura cerebrala a 75 de adulti care in prealabil raspunsesera in cadrul unui chestionar legat de folosirea "gadgeturilor", inclusiv televizor, smartphone-uri sau computere.

Experti au descoperit ca, independent de obiceiurile individuale si personalitate, persoanele care foloseau mai multe dispozitive in acelasi timp aveau o densitate de materie gri mai mica in zona de creier numita "cortex cingular anterior", cea responsabila cu controlul cognitiv si emotional.

"Aceste dispozitive sunt din ce in ce ma frecvente in viata noastra si exista o preocupare din ce in ce mai mare legata de efectele asupra mecanismelor si capacitatilor de invatare, alaturi de binele nostru emotional si social. Studiul nostru este primul care arata legatura intre dispozitivele de comunicare moderne si structura creierului", a declarat Kepkee Loh, coautor al studiului.

Descoperirea vine pentru unii prea tarziu, pentru altii la timp. Exista din ce in ce mai multa lume care ofera copiilor proprii, de buna-voie, tablete si telefoane mobile, nedandu-si seama ca de fapt le fac un rau in loc de bine. Daca pentru adulti exista modificari la nivelul materiei gri, efectele la copii trebuie sa fie si mai dramatice.



S-a demonstrat stiintific pentru prima oara: Folosirea "gadgeturilor" tampeste